Main » 2015 » Maj » 29 » Od 30. maja do 7. juna u Goraždu "Dani Huseina ef. Đoza"
12:02
Od 30. maja do 7. juna u Goraždu "Dani Huseina ef. Đoza"

U periodu od 30. maja do 7. juna u Goraždu će biti održana manifestacija „Dani Husein ef. Đoza“. Organizator je muftijstvo goraždansko u saradnji sa Vladom BPK-a i Općinom Goražde.

Prema riječima muftije Remzije ef. Pitića, na ovaj način želi se dati doprinos u obilježavanju i čuvanju sjećanja na život i djelo jednog od najznačajnijih ličnosti kod Bošnjaka u prošlom stoljeću.

„ Ispunjavamo obećanje koje smo ranije dali u smislu da će u Goraždu biti organizirana jedna ovakva manifestacija posvećena jednom od naših najznačajnijih ličnosti XX vijeka. Manifestacija se organizuje prvi put na jedan simboličan način kako bi smo sagledali kapacitete i mogućnosti za njenu buduću tradiciju“ – kazao je ef. Pitić.

Manifestacija u znak sjećanja na istaknutog muslimanskog intelektualca počet će u subotu 30. maja uz veče Kur'ana poslije akšam namaza u Kajserija džamiji, dok će se u utorak 2. juna u Sinan-begovoj džamiji proučiti hatma dova.

Održat će se i literarno takmičenje učenika srednjih škola, a planiran je i kolokvij o životu i djelu Huseina ef. Đoza. Manifestacija će biti okončana mevludom i dovom u mjestu Turska ravan u naselju Orahovice u nedjelju 7. juna u 11.30 sati. 

Husein ef. Đozo smatra se jednom od najmarkantnijih ličnosti kod Bošnjaka u XX stoljeću. Rođen je 1912. godine u Barama, Ilovača kod Goražda. Osnovnu školu završio je u svom rodnom mjestu. Pohađao je Medresu ”Mahmed-paše Kukavice” u Foči, da bi nastavak svog daljeg školovanja nastavio u Sarajevu u Merhemića i Gazi Husrev-begovoj medresi. Završio je Šerijatsko-sudačku školu 1933. godine, da bi sljedeće, 1934. godine, kao stipendista Vakufske direkcije otišao u Kairo i upisao ”El-Azhar”, smjer šerijatsko pravo. Diplomirao je 1939. godine. Po povratku u Sarajevo radio je kao profesor arapskog jezika u Okružnoj medresi, a 1941. godine postavljen je za vjersko-prosvjetnog referenta u Uredu reisu-l-uleme, da bi 1960 godine, nakon burnih životnih nedaća, prešao u Vrhovno islamsko starješinstvo kao vjersko-prosvjetni referent. Jedan je od zaslužnih ljudi za osnivanjem Islamskog teološkog fakulteta u Sarajevu gdje je kao i u Gazi Husrev-begovoj medresi radio kao profesor.

Doprinos Husein ef. Đoza bio je velik i neprocjenjiv na mnogim naučnim poljima u kojima je uzeo svoje učešće te je kao takav bio izuzetno cijenjen i van prostora bivše Jugoslavije.

 

 

Radio Goražde

Category: Najave | Views: 293 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus