Main » 2015 » April » 2 » Odobreni programi obilježavanja Dana Armije RBiH i Dana sjećanja na poginule pripadnike MUP-a
16:25
Odobreni programi obilježavanja Dana Armije RBiH i Dana sjećanja na poginule pripadnike MUP-a

Organizacioni odbor za obilježavanje značajnih datuma i događaja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godina Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj sjednici koja je održana pod predsjedavanjem premijera BPK Emira Okovića, odobrio je i uputio prema Vladi dva programska sadržaja koja će se realizovati u mjesecu aprilu ove godine.

Riječ je o obilježavanju Dana sjećanja na poginule pripadnike MUP-a Republike BiH i Dana Armije RBiH , koji će se održati 03. i 6., odnosno 09. i 15. aprila.

Prema riječima ministra za boračka pitanja Zijada Brige, obilježavanje prvog od ova dva značajna datuma počinje sutra uređenjem mezarja svih pripadnika policije koji su dali svoje živote u periodu od 1991. do 1995 .godine.

Obilježavanje Dana sjećanja u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u saradnji sa Udruženjem veterana policije – regije Goražde i Sindikatom policije, nastaviće se u ponedjeljak 6.aprila. Tog dana, u zgradi MUP-a bit će upriličen prijem za porodice poginulih, a nakon toga u Centru za kulturu u 11,00 sati održat će se sjednica posvećena sjećanju na poginule pripadnike MUP-a, kao i obilazak mezarja poginulih i umrlih pripadnika policije.

Ove godine obilježava se i 23. godišnjica od formiranja Armije BiH. Nosilac obilježavanja na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je Pješadijski bataljon iz Ustikoline, a aktivnosti će se odvijati dva dana, 9.aprila i 15. aprila.

„ Radi se o cjelodnevnoj aktivnosti pod nazivom „Dan otvorenih vrata“ kada svi građani BPK Goražde mogu posjetiti kasarnu i vidjeti kako živi i radi naša armija te sagledati stepen njihove materijalno-tehničke opremljenosti i uvježbanosti. Tog dana, 09.aprila, nizom sportskih aktivnosti učenika osnovnih škola s prostora našeg kantona, podsjetit ćemo se na značajne događaje iz bliske prošlosti. 15.aprila na centralnom spomen obilježju, s početkom u 10,00 sati bit će upriličeno polaganje cvijeća. O značaju ovog datuma govoriće ratni komandanti i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti. Tim povodom,  biće upričen i kulturno-zabavni program, nakon čega će svi učesnici zajedno posjetiti spomenik poginuloj djeci Goražda gdje će se položiti cvijeće i na taj način odati poštovanje, prije svega, našim braniocima i svim žrtvama koji su svoje živote dali za slobodu koju mi danas imamo“- riječi su ministra za boračka pitanja Zijada Brige.

Današnja sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje značajnih datuma i događaja i odbrambeno-oslobodilačkog rata uvod je u niz sjednica na kojima će članovi ovog Odbora utvrditi sadržaj i program obilježavanja, prije svega, 4. maja-Dana otpora u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, kao i ostalih značajnih datuma čije obilježavanje predstoji u narednom periodu.

 

bpkg.gov.ba

Category: Goražde | Views: 173 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus