Main » 2014 » Oktober » 27 » Održan XV Internacionalni dječiji festival "Šta se pjesmom sanja" Goražde 2014
14:52
Održan XV Internacionalni dječiji festival "Šta se pjesmom sanja" Goražde 2014

U organizaciji JU Centar za kulturu, a pod pokroviteljstvom Općine Goražde, proteklog vikenda održan je XV Internacionalni dječiji festival ''Šta se pjesmom sanja'' Goražde 2014. Učešće na ovogodišnjem Festivalu uzeli su autori i izvođači iz Srbije, Bugarske i Bosne i Hercegovine, a izvedeno je dvanaest pjesama, za koje se ukupno dodijelilo deset nagrada. U njihovim nastupima uživala je brojna publika, a najviše ocjene stručnog i dječijeg žirija dobila je pobjednica Festivala, goraždanka Hena Sijerčić koja je izvela pjesmu ''Moj san'' za koju je tekst napisao Slavko Klisura, muziku Muris Hubjer, a aranžman Adnan Mušanović.

U sastavu dječijeg žirija bili su Mia Dedović, Melisa Alihodžić, Emina Hadžović, Hena Karaosmanović i Edvin Rahman, dok su stručni žiri činili  Besim Spahić, Nanesa Sijerčić–Poturović, Sanid Zirak, Samir Obarčanin i Mubera Čavčić.

Nakon što je u ime organizatora, dobrodošlicu svim učesnicima i posjetiocima uputio Hamdo Sijerčić, direktor JU Centar za kulturu Goražde, čast da svečano otvori XV Internacionalni dječiji festival ''Šta se pjesmom sanja'' Goražde 2014. pripala je načelniku Općine Goražde, dr.sci. Muhamedu Ramoviću koji je prilikom obraćanja istakao – ''Djeca su ukras svijeta, aukras Goražda su djeca goraždanska, najljepša na svijetu. U domovima goraždana, u školama, vrtićima, svuda gdje se odvija život  djeca nam donose radost, a njihovi osmjesi za sve nas znače mnogo. Upravo zbog njihovih osmjeha mi nastojimo da učinimo sve kako bi im obezbjedili lijepu sadašnjost i sretnu budućnost. U tim našim nastojanjima svakako važno mjesto ima i ovaj Festival, sigurno jedan od najboljih u regionu, kojim Goražde potvrđuje da je grad široke duše, grad razumijevanja i tolerancije.''

Šarmantni mladi voditelji XV Internacionalnog dječijeg festivala ''Šta se pjesmom sanja'' Goražde 2014. bili su Arijana Nevesinjac, Sehija Kamenica i Adem Karahasan, dok je sve izvođače pratio hor OŠ ''Husein ef. Đozo'' čiji je korepetitor bila nastavnica Enisa Fočo. Muzički producent Festivala i autor najvećeg broja aranžmana bio je Adnan Mušanović. Festivalsku himnu ''Goraždanska dječica'' izvela je Sarah Omeragić. U revijalnom programu nastupili su Ana Jovančić (učesnica Festivala u Goraždu u nekoliko navrata), Sara Tešić, Danis Begović, Ivana Ilić, a posebno oduševljenje publike izazvalo je izvođenje kompilacije songova iz mjuzikla ''Frozen'' kojima su se predstavili polaznici škole pjevanja ''Bezjziks''.

Festival dječije pjesme pod nazivom “Šta se pjesmom sanja” prvi put je održan ratne 1994. godine kao simbol neuništivosti duha u opkoljenom Goraždu. U narednim godinama ovaj Festival dobio je tradicionalni karakter i postao je jedan od prvih festivala na području BiH koji je dobio prefiks internacionalni, jer okuplja autore i izvođače sa širih prostora ovog regiona. Do sada, osim autora i djece sa područja cijele BiH, učestvovali su autori i izvođači iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Italije, Bugarske, Makedonije i drugih zemalja. Već odavno Festival je opravdao svoje postojanje i doprinio popularizaciji i unaprijeđenju kvaliteta dječijih pjesama. Dosadašnji festivali su od relevantnih muzičkih stručnjaka dobili veoma visoke ocjene, a pjesme sa ovog festivala se mogu čuti na brojnim medijima u BiH i susjednih država. I ove godine organizator, Centar za kulturu pod pokroviteljstvm Općine Goražde, izdao je CD i DVD festivala.

UČESNICI FESTIVALA

DOBITNICI NAGRADA

 

gorazde.ba

 

Category: Goražde | Views: 341 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus