Main » 2013 » Mart » 6 » Održana priredba povodom početka programa predškolskog odgoja i obrazovanja
18:15
Održana priredba povodom početka programa predškolskog odgoja i obrazovanja

U Velikoj sali Centra za kulturu Goražde sinoć je održana prigodna priredba povodom početka obaveznog Programa predškolskog odgoja i obrazovanja djece pred polazak u prvi razred osnovne škole na području BPK-a. Već treću godinu u našem Kantonu se uspješno provodi Projekat pripreme djece za polazak u prvi razred osnovne škole. Program realizuju dva goraždanska vrtića, JU za predškolski odgoj i obrazovanje vrtić ''Sunce'' i SOS Dječiji vrtić Goražde i u prethodne dvije godine proveden je uspješno, što nam daje zapravo da se nadamo da će i ove godine biti uspješan. Za školsku 2013/14. program počinje 07.03., a završava se 01.06.2013. godine u okviru kojeg će biti obuhvaćeno 160 djece uzrasta od pet do šest godina starosti ili procentualno 100% djece obveznika predškolskog obrazovanja.

''Ono što posebno želim naglasiti jeste svakako vrijedan pažnje i pohvale podatak da u BPK-a obuhvat djece predškolskim odgojem i obrazovanjem u protekloj školskoj godini iznosio je 98%, dok će u školskoj 2013/14. iznositi 100%. Ove izvanredne rezultate u obuhvatu djece obaveznim predškolskim obrazovanjem kantonalno ministrstvo postiže zahvaljujući prije svega dobrom partnerstvu sa SOS vrtićem Goražde te osnovnim školama u ovom Kantonu uključujući područne škole. Posebno važnom činjenicom smatram u momentu kad posljednja istraživanja koja je proveo UNICEF u našoj zemlji govori da je procenat djece koja pohađaju prvi razred osnovne škole, a koja su bila uključena u predškolski odgoj  na nivou Federacije BiH iznose samo 18,4%, zbog toga je ovih goraždanskih i BPK-a 98% i 100% izuzetan uspjeh. Prioritet svakog društva tako i našeg mora biti ulaganje u djecu jer osiguranje zdravog početka u životu ima dalekosežne pozitivne utjecaje u sticanju osnovnih socijalnih i društvenih vrijednosti.''  - istakao je prilikom obraćanja federalni ministar obrazovanja i nauke  Damir Mašić.

Priredbi je prisustvovao i načelnik Općine Goražde mr. Muhamed Ramović koji je i na ovaj način naglasio svoju podršku obrazovanju kao jedinom načinu da BiH krene putem napretka i prosperiteta.

(gorazde.ba)
Category: Obrazovanje | Views: 226 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus