Main » 2015 » Juli » 9 » Ogromno interesovanje za prvu školu plivanja u BPK
12:33
Ogromno interesovanje za prvu školu plivanja u BPK

Udruženje pedagoga sporta BPK Goražde u Ustikolini je organiziralo školu plivanja za mališane, a već na samom početku roditelji su pokazali veliku zainteresiranost pa bi ovaj način obuke neplivača mogao potrajati cijelo ljeto. Prva škola plivanja u ovom dijelu BiH dio je Univerzalne škole sporta, koju su profesori i nastavnici tjelesnog odgoja, nezaposleni i oni koji rade, pokrenuli u januaru. 

- Ovo je prva škola plivanja u BPK iz razloga što su se sva djeca, moja generacija i prije mene mnoge generacije, učila plivati na Drini. Sada nam Drina ne dozvoljava da se kupamo na njoj i moramo da pokrenemo škole plivanja po uzoru na druge gradove – kazao nam je Sanin Herenda, koordinator Univerzalne škole sporta. 

 Prezadovoljni mališani u Ustikolini savladavaju tehnike opuštanja na vodi, prve plivačke zamahe, neki više vole da rone, a interesovanje roditelja da sedmicu ljetnjeg raspusta njihova djeca provedu udaljeni od kompjutera raste. Već su popunjeni termini za narednu sedmicu, a prijave su u toku pa bi škola plivanja mogla potrajati cijelo ljeto. 

 – Praksa je pokazala da dijete nekad propliva za dva dana, a škola plivanja bi trebala trajati 30 dana. Pošto mi to nismo u mogućnosti radimo program početne obuke neplivača. Oni su nam prioritet. Pokušavamo na sve načine da ih motiviramo, da se što više opuste s nama i kada dođu svojim roditeljima da im pokažu šta su naučili – pojašnjava Herenda.  

Zbog gotovo svakodnevnog ispuštanja vode iz akumulacije HE Piva“ na Mratinju, u susjednoj Crnoj Gori, u rijeci Drini, koja je nekada privlačila hiljade kupača, posljednjih godina kupaju se samo najhrabriji. U Goraždu ne postoji adekvatan bazen, pa se za obuku djece koristi bazen ustikoljanskog pansiona „Baša“.  

- Svaki Goraždanin je svjestan da nam je potreban bazenski kompleks gdje bi svako dijete, ali i odrasli, provodilo vrijeme sa svojim porodicama. Ko god voli Drinu i ko je provodio vrijeme na ovoj rijeci zna da nam treba bazen i onima koji mogu uraditi nešto na tom planu poručujem da postoje ljudi koji će pomoći koliko mogu – ističe Sanin Herenda. 

 

Avaz

Category: Sport | Views: 172 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus