Main » 2012 » November » 22 » Omladinska banka počinje sa radom u Goraždu
01:06
Omladinska banka počinje sa radom u Goraždu

Načelnik Općine Goražde mr. Muhamed Ramović i izvršna direktorica Fondacije Mozaik Vesna Bajšanski-Agić potpisali su danas u Maloj sali Općine Goražde memorandum o razumjevanju kojim je osnovan fond ''Omladinska banka Goražde'' za projekte neformalnih grupa mladih koji osiguravaju Fondacija Mozaik koja je podržana od USAID-a i partnerskih općina. Memorandumom se potvrđuje da će Fondacija i Općina partnerski doprinjeti razvoju programa Omladinske banke Goražde kroz saradnju u svim fazama realizacije aktivnosti u periodu od oktobra 2012. do februara 2015. godine.

Prilikom današnjeg potpisivanja memoranduma, načelnik mr. Muhamed Ramović je istakao - '' Obzirom da se radi o podršci mladima sa područja općine Goražde, mi smo prihvatili ovaj projekat prije nekoliko mjeseci i on je danas u završnoj fazi. Drago nam je što ćemo animirati mlade da pišu projekte, da se uključe u ove aktivnosti. Ovo je početak i imamo obavezu da u budžetu predvidimo 7. 500,00 KM a to će proizvesti 30. 000,00 KM jer je toliko ukupno vrijedan projekat onakav kakav žele mladi. Naravno mi ćemo dati punu podršku i ne sumljam da će biti u potpunosti implementiran''.

'' Program Omladinska banka, Fondacija Mozaik provodi od 2008. godine i sa današnjim potpisivanjem memoranduma radimo u 30 općina/opština širom BiH. Program se pokazao jako efikasnim kako bi povećao aktivizam mladih i uključio mlade u procese razvoj u njihovim vlastitim zajednicama. Mi smo počeli skromno, samo sa pet općina, međutim zbog efikasnosti programa, zbog dobrih stvari koje ovaj program čini i općinama i općinskim načelnicima i mladima u tim općinama on je proširen. Dobra vidljivost i održivost programa, što je jako važno za Fondaciju i donatore, doveli su do toga da mi imamo osigurana sredstva i za naredne dvije godine – naglasila je izvršna direktorica Fondacije Mozaik Vesna Bajšanski-Agić.

Program Omladinske banke je pokrenut u februaru 2008. godine u saradnji sa ''Coummunity Foundation for Northern Ireland'' (CFNI), a predstavlja inovativni program za dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima koje pokreću i vode mladi. Omladinska banka stvara mogućnosti za omladinske grupe da u skladu sa potrebama u općinama rade na konkretnim projektima (kulturnim, sportskim i drugim), učestvuju kao aktivni građani u svojim zajednicama, stiču znanja i razvijaju vještine profesionalnog upravljanja i vođenja kroz razvoj svojih kapaciteta i praktično iskustvo u upravljanju programom malih grantova koji direktno podržavaju mlade.

Ono što je jako bitno naglasiti jeste da je od danas otvoren poziv za mlade iz Općine Goražde da se prijave i postanu članovi Odbora Omladinske banke Općine Goražde.(gorazde.ba)

Category: Goražde | Views: 331 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus