Main » 2010 » December » 2 » Opasno u Sarajevu i Mostaru, Goraždani u panici
11:19
Opasno u Sarajevu i Mostaru, Goraždani u panici


Obilne kiše uzrokovale su velike poplave u Bosni i Hercegovini. Građani Goražda ističu da su njihov grad zadesile najveće poplave u posljednjih 30 godina. Teška situacija je i u Kantonu Sarajevo, pogotovo u općinama Trnovo i Ilidža, a poplave su pogodile i Hercegovačko-neretvanski i Bosansko-podrinjski kanton.

"Prema posljednjim informacijama situacija u općini Trnovo je bolja i nivo rijeke Željeznice je u opadanju. Međutim, u općini Ilidža rijeke Zujevina i Bosna su u blagom porastu i najteža situacija je i dalje u ulicama Hendekuša i Bratunačka", kazao je za Sarajevo-x.com dežurni operativni u Operativnom centru Civilne zaštite KS.

Nekoliko desetina kuća u ulici Bratunačka je poplavljeno, zbog čega je u domaćinstvima isključena struja, a policija i vatrogasne ekipe s čamcima za spašavanje nalaze se na mjestu događaja.

Iz Operativnog centra Civilne zaštite su ranije izijestili da se uz rijeku Zujevinu rade nasipi, kao i u naseljima Otes i Doglodi kako bi se spriječilo daljnje izljevanje rijeka i plavljenje kuća.

Sinoć je u naselju Osijek na Ilidži evakuisano nekoliko porodice, a jutros nije bilo novih evakuacija.

Iz Civilne zaštite KS istakli su da su sve ekipe za spašavanje u pripravnosti i da se neprestano prati razvoj situacije.

I vodostaj Drine na području Semberije tokom noći porastao je za 15 centimetara, a situacija postaje sve ozbiljnija zbog veoma visokog protoka vode na Hidroelektrani Bajina Bašta.

Veoma teška situacija u Goraždu

Najteža situacija je vjerovatno u Goraždu. Građani ističu kako je stanje vanredno i da na pamte takve poplave u posljednjih 30 godina.

Mnogi objekti i kuće su poplavljeni, a porodice su morale napustiti svoje domove.

Ekipe Civilne zaštite i Teritorijalne vatrogasne jedinice su na terenu i čini se sve kako bi se spriječilo daljnje plavljenje objekata.

Poplave su pogodile i Hercegovačko-neratvanski i Bosansko-podrinjski kanton. 

U Mostaru su također ekipe civilne zaštite i vatrogasne ekipe u stanju
pripravnosti. Nivo rijeke Neretve je u porastu, a nekoliko objekata je već poplavljeno.

Podsjećamo, poplave su u srijedu izazvale velike probleme širom Bosne i Hercegovine, a situacije nije mnogo boja ni u četvrtak u jutarnjim satima.


(sarajevo-x)
Category: Razno | Views: 321 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus