Main » 2014 » Juli » 4 » Organizovan zajednički iftar za 2000 goraždanskih postača (FOTO)
11:17
Organizovan zajednički iftar za 2000 goraždanskih postača (FOTO)

U organizaciji prijateljske Općine Bayrampaşa (Bajrampaša) iz Istanbula i Općine Goražde, a u saradnji sa Muftijstvom goraždanskim i Medžlisom Islamske zajednice Goražde, večeras je ispred Kayseri džamije u Goraždu upriličen zajednički iftar za 2000 osoba, a uz iftar je održan i prigodan program koji su pripremili prijatelji iz Turske.Općina Bayrampaša od 2005. godine organizuje iftare u zemljama Balkana, a ove godine organizacija iftara se održava pod sloganom ''Bratstvo ne poznaje granice'' kojim se jačaju bratske i prijateljske veze.

Općina Bayrampaşa (Bajrampaša) već osam godina organizuju zajedničke iftare u zemljama Balkana. Svake godine tokom mjeseca Ramazana u devet zemalja Balkana na ovakav način se organizuju iftari. Sa tri velika kamiona i kompletnom opremom, kuhinjom i binom, što prati tim od 100 ljudi, od jutarnjih sati počeli su pripreme iftara u Goraždu, postavljanjem stolova i pripremom hrane, a na svakom području se služi različito jelo prema ukusu koji vole građani grada u kojem se održava iftar. Osim toga, za vrijeme iftara građani su imali prilike da uživaju u zvucima Tasavvufske muzike. U ime načelnika Općine Bayrampaşa (Bajrampaša) Atile Aydinera dobrodošlicu na večerašnji iftar goraždanima zaželio je njegov zamjenik Gokhan Balekoglu koji je prilikom svog obraćanja podsjetio na historijske veze Turske i BiH.

Večerašnjem iftaru među brojnim zvanicama u ulozi domaćina prisustvovao je i načelnik Općine Goražde dr. sci. Muhamed Ramović koji je ovom prilikom prijateljskoj Općini Bayrampaşa (Bajrampaša) dodjelio zahvalnicu za nesebičnu i izvrsnu organizaciju pomenutog iftara u našem gradu, kao i poklon za načelnika Atilu Aydinera, naglasivši kako Općina Bayrampaşa (Bajrampaša) iz Istanbula ima divnu praksu organizacije ovakvih iftara kojima želi da uveliča ove ramazanske aktivnosti i post sa našim vjernicima, predloživši tom prilikom da Općina Bayrampaşa (Bajrampaša) pored sedam bratskih općina Goražda iz Turske, bude osma bratska općina našeg grada.

On je također naglasio da je ovo dobra prilika da se vjernici okupe, nije to samo iftar, to je slast zajedničkog iftara, druženja, komunikacije među ljudima koje nam inače nedostaje kako u mjesecu Ramazanu, tako i u ostalim mjesecima.

Uz učenje iftarske dove prisutnima se obratio i goraždanski muftija, Remzija ef. Pitić.

 

(gorazde.ba)

Category: Goražde | Views: 344 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus