Main » 2011 » Mart » 13 » Otpušteni vojnici potpisali peticiju za štrajk glađu
00:32
Otpušteni vojnici potpisali peticiju za štrajk glađu

Oko stotinu goraždanskih vojnika otpuštenih iz Oružanih snaga BiH (OSBiH) danas se okupilo u gradu na Drini kako bi organizirano potpisali peticiju za štrajk glađu.

Na ovaj način otpušteni vojnici u BPK-u, ali i drugim gradovima BiH, najavili su do sada najradikalniji način borbe za svoja prava, odnosno penzionisanje u skladu sa Zakonom o službi u OSBiH. 

Kako je planirano, štrajk glađu otpušteni pripanici Oružanih snaga započet će u vrijeme kada Vijeće ministara BiH na sjednici bude razmatralo nacrt budžeta za ovu godinu 

"Ne znamo kad će se konstituirati Parlament BiH i kad će doći ta tačka dnevnog reda, ali ćemo biti spremni da stupimo u štrajk glađu. Bolje je i da pomremo od gladi tamo nego da naše porodice nemaju hljeba da jedu. Nemamo ni zdravstvenu zaštitu jer ne možemo ovjeriti knjižice", kazao je Almir Krajina, jedan od otpuštenih vojnika. 

I danas u Goraždu otpušteni vojnici su jasno kazali da neće odustati od ostvarenja svojih pripadajućih prava. 

"Nismo mi izmislili izmjene Zakona o službi u OSBiH, one su potvrđene u Parlamentarnoj skupštini i najviša zakonodavna vlast ga je donijela, a sada ga taj isti zakonodavac ne realizuje. Od političara imamo obećanja, ali nikakvih konkretnih poteza. Žalosno je ali istinito, kada smo skinuli uniformu, izgubili smo sva prava u ovoj državi jer bukvalno gladujemo", poručili su opušteni vojnici sa područja BPK Goražde.

(sarajevo-x)
Category: Razno | Views: 264 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus