Main » 2011 » Maj » 21 » Otpušteni vojnici protestom će tražiti smjenu ministra Adžema
00:44
Otpušteni vojnici protestom će tražiti smjenu ministra Adžema

Ministar Adžem odbija da im da saglasnost za registraciju Udruženja penzionisanih vojnika

Ukoliko Skupština BPK Goražde, kojoj će se pismeno obratiti, ne "utiče" na ministra za boračka pitanja Dževada Adžema, otpušteni vojnici Oružanih snaga BiH najavljuju da će se, sa članovima svojih porodica, okupiti pred zgradom kantonalnih institucija i tražiti njegovu smjenu. Povod je, kako kažu, odbijanje ministra Adžema da im da saglasnost za registraciju Udruženja penzionisanih vojnika OS BiH. 

Predsjednik Udruženja u osnivanju Senad Hubjer kaže kako već mjesec čekaju na saglasnost Ministarstva za boračka pitanja, ali da ministar ignorira njihov zahtjev.

Statut i ciljevi  

- Čak smo više puta po restoranima, hotelima i kafićima po gradu, gdje on svakodnevno provodi radno vrijeme, pitali kad nas može primiti. Odgovorio je da nije naš ministar, da ne dolazimo iz boračke populacije i da nismo zaslužili te abnormalne penzije koje treba da dobijemo - kaže Hubjer. 

Dodaje kako je jedan broj članova u veoma teškoj situaciji, ali da ne očekuju sredstva iz budžeta, već da imaju obećanja privrednika da će im pomoć uplatiti na račun, što ne mogu uraditi bez prethodne registracije udruženja. Žalili su se i kantonalnom premijeru, koji je podržao ministra Adžema. 

Ministar kaže kako Ministarstvo ne može uskratiti saglasnost, ali da je ne izdaje samo na osnovu zahtjeva, već je potrebno dostaviti i statut u kojem bi se vidjeli i ciljevi udruženja.

Osnivanje kafane 

- S druge strane, ne razumijem način na koji reaguju ljudi koji sa 35 godina idu u penziju. Mislim da su mnogo više mogli doprinijeti u radu postojećih boračkih udruženja, a ne formirati novo i da im jedan od prvih ciljeva bude osnivanje kafane na izletištu Rorovi - ističe Adžem. 

Hubjer pojašnjava da je tačno da su otpušteni vojnici predložili da im se ustupi Spomen -park Rorovi, kako bi ga besplatno uređivali i kako se njegovog sadašnjeg stanja ne bi stidjeli ni građani, ni vlast.


(Dnevni Avaz)

Category: Goražde | Views: 391 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus