Main » 2014 » Oktober » 10 » Otvorena privredno-kulturna manifestacija “Dani jabuke” 2014. (FOTO)
23:01
Otvorena privredno-kulturna manifestacija “Dani jabuke” 2014. (FOTO)

FOTO gorazde.ucoz.org

U Goraždu je danas u prisustvu brojnih zvanica iz društveno-političkog i vjerskog života Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, općina u njegovom sastavu i okolnih opština u Republici Srpskoj, te federalnih zvaničnika i gostiju iz Federacije BiH i Kantona Sarajevo, svečano otvorena 11. privredno-kulturna manifestacija “Dani jabuke”.

Ovu manifestaciju koja spada u jednu od tri najznačajnije sajamske manifestacije u BiH otvorio je Hanefija Topuz, vršilac dužnosti federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

“Obično svi kažu za poljoprivredu da je to naša velika razvojna šansa, međutim od toga što piše u ekspozeima političara, u onome što piše u programima vlada kao dio ekonomske politike, pa do konkretne realizacije u praksi, obično je dalek put. Međutim, Sajam jabuke u Goraždu predstavlja jedinstven događaj na ovim prostorima ne samo zbog tradicije već zbog načina i kvaliteta organizovanja, te se značaj ove manifestacije ogleda prije svega u onome što on donosi privredi ovoga kantona, Federaciji BiH i regionu uopće. Federalno ministarstvo vodoprivrede, poljoprivrede i šumarstva FBiH u proteklom periodu je davalo svoj doprinos u održavanju ovakvog sajma, ali zasigurno ne onoliko koliko ovaj sajam i zaslužuje. Međutim, stvari se polako mijenjaju i sa ovoga mjesta najavljujem novu politiku Federalnog ministarstva (resornog), koje će podržati sve inicijative koje doprinose unaprjeđenju ovoga sajma, a prije svega podsticati međuprivrednu suradnju stručne, naučne i druge oblike koji unaprjeđuju oblast proizvodnje, prodaje i prometa poljoprivrednih prehrambenih proizvoda” – riječi su ministra Topuza.

Prigodne riječi zvaničnicima i okupljenim građanima u ime Vlade Federacije BiH uputio je i federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić.

“U Bosni i Hercegovini ne postoje male i velike sredine. Goražde, Bosansko-podrinjski kanton, vi ste zapravo pokazali da ne postoje male i velike sredine, već da postoje mali i veliki ljudi i velika i mala djela. Vi ste zaista veliki ljudi, napravili ste ogromna velika djela i ostatak FBiH može samo da uči na vašem primjeru. Ja vam želim puno sreće i nadam se da ćemo svi mi zajedno, odnosno naši potomci, dočekati ne jedanaestu, dvanaestu, nego 111 godišnjicu obilježavanja ovoga sajma”- kazao je ministar Mašić.

Na vrijeme prije 11 godina kada je Vlada BPK Goražde uz veliku pomoć agronoma i poljoprivrednih stručnjaka ustanovila ovu manifestaciju s ciljem da Goraždu i cijelom ovom kraju vrati ugled koji je nekad imao u voćarstvu, a posebno u proizvodnji vrlo kvalitetnih sorti jabuke, podsjetio je premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Frašto.

“Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde sigurno će i dalje davati značajan doprinos u oživljavanju poljoprivredne proizvodnje. Razvoj poljoprivredne proizvodnje i iskorištavanje prednosti koje nudi ovo geografsko područje jedan su od prioritetnih ciljeva u našim programima i našoj poljoprivrednoj politici. Sigurno je da možemo učiniti više na brendiranju i certificiranju proizvoda kako bi poljoprivredni proizvodi s ovog područja bili konkurentni na tržištu.

U ovom mjesecu, 20.oktobra obilježava se i Svjetski dan jabuke, s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se uzgajaju. Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati.

Čestitam svima vama na ovakvoj manifestaciji. Želim vam još mnogo godina uspješnog rada na promociji kvalitete poljoprivrednih proizvoda s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, a posebno, čuvene goraždanske jabuke“ – kazao je premijer Emir Frašto.

Posjetioce i učesnike sajma pozdravili su i načelnik općine Goražde Muhamed Ramović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja „Privredno-kulturna manifestacija -Dani jabuke“ Mirsad Hubanić, dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu prof.dr. Zlatan Sarić i profesor na ovom fakultetu Mirsad Kurtović.

Programom sajma koji je  ove godine okupio 70 izlagača iz BiH, Srbije i Mađarske, predviđena su i edukativna predavanja, kviz znanja za učenike poljoprivrednih škola iz BiH te brojni drugi sadržaji. Sajam će trajati do 11. oktobra.

Pogledajte cjelu fotogaleriju na linku --> OVDJE

 

bpkg.gov.ba

Category: Goražde | Views: 230 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus