Main » 2010 » September » 30 » Pendek: Moj otac Adem zaradio penziju spuštajući splavove
17:57
Pendek: Moj otac Adem zaradio penziju spuštajući splavove


Jedini profesionalni splavar u BiH Fikret Pendek, pripada četvrtoj generaciji splavara na Drini i Tari. Ovaj posao naučio je od svog oca Adema, a prije njih splavove su vozili i Fikretov djed i pradjed.

Jednodnevne ture

- Moj otac Adem je, mislim, jedini u Evropi zaradio penziju spuštajući splavove niz Taru i Drinu. Prije nego se profesionalno počeo baviti prijevozom turista u okviru Turističkog saveza Foče, od svoje rane mladosti prevozio je građu. Od njega sam naučio svu vještinu upravljanja i spuštanja splavova niz opasne bukove od Đurđevića Tare do Šćepan Polja i dalje prema Foči. Naučio sam i kako se sklapaju i rasklapaju splavovi - priča Fikret.

On se nedavno pridružio rafterima iz cijele BiH, Srbije i Crne Gore kako bi označili završetak turističke sezone splavarenja Drinom.

- Godišnje u sezoni prevezem oko 800 turista od kojih su se mnogi spuštali sa Đurđevića Tare do Šćepan Polja i dalje prema Foči i Goraždu kada su to zahtijevali. Za takvu avanturu potroši se četiri dana. Najviše je onih koji vole jednodnevnu turu sa Bastaha do ušća Ćehotine u Drinu. Interesantno je da dame više vole vožnju splavom nego rafting čamacima. Kažu da je pravo uzbuđenje skvasiti se kada splav potone u buku - ističe Fikret.

Rado se vraćaju

Splavarenje je i teže organizovati, jer se svaki splav na kraju vožnje razvezuje, tovari na kamion i vraća nazad oko 200 kilometara na Đurđevića Taru, gdje se ponovo sklapa za novu turu avanturista. Fikret kaže da njegovim splavom može da putuje oko 15 turista, a mnogi se rado vraćaju svake godine u sezoni na nezaboravano uživanje brzacima Drine.

(Dnevni Avaz)
Category: Razno | Views: 978 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus