Main » 2014 » Juli » 25 » Počela realizacija projekta pomoći žrtvama mina i njihovim porodicama u Goraždu
11:45
Počela realizacija projekta pomoći žrtvama mina i njihovim porodicama u Goraždu

Nakon što je raspisan Javni poziv za dodjelu pomoći u poslovnoj obuci i obezbjeđenju grantova za zapošljavanje namijenjenih žrtvama mina i njihovim porodicama na području općine Goražde, te provedene poslovne obuke sa osobama koje su odabrane za učešće u Projektu ''Socio-ekonomskog osnaživanja žrtava mina i njihovih porodica kroz poslovnu obuku i stvaranje mogućnosti za zapošljavanje'', potpisan je Ugovor o sufinansiranju pomenutog Projekta kojeg su potpisali načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović i direktor ASB-a za Jugoistočnu Europu, Elmir Bojadžić, a danas je počela realizacija Projekta, tačnije isporučene su ovce za Aganspahić Suvada i Ferhatović Faruka koji su svoje poslovne grantove iskoristili za nabavku po 11 ovaca. U narednom periodu i ostalim učesnicima pomenutog Projekta koji su ispunili uslove i prošli proceduru odabira, biće isporučeni materijali i oprema.

Projekat '' Socio-ekonomskog osnaživanja žrtava mina i njihovih porodica kroz poslovnu obuku i stvaranje mogućnosti za zapošljavanje'' je projekat EU čija je vrijednost 1.147.000,00 Eura za područje čitave Bosne i Hercegovine, sredstava koja su obezbijeđena od strane europske delegacije u BiH, te projektnih općina i ASB-a. Projekat ima za cilj da osobama koje su prošle poslovnu obuku i dobile poslovne grantove stvori uslove za zapošljavanje. Kada je u pitanju Općina Goražde, ovim projektom je obuhvaćeno 15 osoba, a učešće naše Općine u Projektu je 20% sredstava od ukupne sume od 109.950,00 KM.

Općina Goražde jedna je od 24 općine na nivou BiH koje učestvuju u ovom ASB-ovom projektu kazao je  načelnik Općine Goražde dr. sci. Muhamed Ramović te naglasio da je riječ je o veoma bitnom projektu.

Pomenuti korisnici prilikom primopredaje ovaca iskazali su zahvalnost Općini Goražde i ASB-u, naglasivši da će im Projekat, te pomoć koja im je ukazana kroz dodjelu ovaca biti od velikog značaja za početak i razvoj malog biznisa ali i boljih vremena za njih i članove njihovih porodica.

ASB je već ranije na području općine Goražde, ali i susjednih općina u BPK-a Pale u FBiH i Foča u FBiH, realizovala niz značajnih projekata koji se prije svega odnose na izgradnju i rekonstrukciju stambenih jedinica za povratnike, te projekte samoodrživog povratka. Samo na području općine Goražde ASB je implamentirala projekat izgradnje 74 stambene jedinice za povratnike.

(gorazde.ba)

Category: Goražde | Views: 202 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus