Main » 2012 » Februar » 21 » Počele aktivnosti na izgradnji spomen obilježja djeci poginuloj u ratu, na području Općine Goražde
22:36
Počele aktivnosti na izgradnji spomen obilježja djeci poginuloj u ratu, na području Općine Goražde

Na poziv Načelnika Općine Goražde mr. Muhameda Ramovića u Općini Goražde danas je upriličen prvi sastanak Inicijativnog Organizacionog odbora za prikupljanje podataka i sačinjavanje evidencije djece poginule u ratu u periodu od 1992.-1995. i izgradnju spomen obilježja djeci poginuloj u ratu na području Općine Goražde.

Naime, riječ je o inicijativi koja je već prisutna posljednjih 10 godina, a realizaciju ovog projekta  inicirali su roditelji stradale djece, no do realizacije ovog projekta, iako je postojala volja  sve do danas nije došlo. No čini se da će taj projekat, konačno ove godine biti završen. Naime, Općinsko vijeće Općine Goražde na jednoj od  sjednica podržalo  je ovu inicijativu, a načelnik Općine Goražde  mr. Muhamed Ramović  sa pomoćnicima ponovo je pokrenuo aktivnosti na realizaciji ovog projekta.

Odbor je formirao Načelnik Općine Goražde a na današnjem prvom zajedničkom sastanku Odbor je dogovorio aktivnosti oko načina prikupljanja podataka, te dogovorio konkretna zaduženja. Prilikom realizacije ovog projekta  Odbor će raspisati Javni konkurs za izradu idejnog rješenja ovog spomen obilježja  a pravit će se i baza podataka sa spiskom sve djece poginule na području Općine Goražde u periodu 1992.-1995. Obzirom  da je riječ o velikom i osjetljivom poslu, kako se ne bi desio neki propust tj da ime nekog djeteta ne bude stavljeno na spisak Odbor će u ovu aktivnost uključiti i kontaktirati sve relevantne izvore podataka od Kantonalne bolnice, Doma zdravlja,  Islamske zajednice, MUP-a, Centra za socijalni rad, JKP ''6 mart'', ratnih predsjednika mjesnih zajednica, a  u  medijima će biti objavljen poziv svim roditeljima koji se možda nalaze van Goražda ili van  BiH da prijave ime svog poginulog djeteta kako bi se ta baza podataka što preciznije uradila i kako ne bi došlo do nekih propusta.Kako su danas neki od roditelja koji su bili prisutni sastanku kazali ovo im puno znači, jer je prošlo već dosta godina kako se pokušavala ova inicijativa sprovesti u djelo.''Mnogo mi znači. Ima 10 godina kako se borimo, kako smo pokrenuli ovu inicijativu da se uradi ovo spomen obilježje za našu djecu, međutim slabo je bilo pomaka do sada, tako da smo sretni i zadovoljni što će se to i ostvariti. Želim da se zahvalim gosp. Načelniku koji je sve to pokrenuo i svima koji su doprinijeli  da se krene u realizaciju ovog projekta. Ipak će to biti jedno veliko olakšanje za roditelje. '' rekla je Sada Sijerčić jedna od majki čije je dijete stradalo u ratu.

Načelnik  Općine Goražde mr. Muhamed Ramović je nakon sastanka kazao:'' Općinsko vijeće na jednoj od svojih  sjednica podržalo je ovu inicijativu o izgradnji jednog ovakvog spomen obilježja.  Inače smo jako pogođeni tom činjenicom da je već toliko godina prošlo nakon rata i da se nije uradio ovaj projekat. Danas smo dirnuti svim onim što smo čuli a imali smo i fine prijedloge i usaglasili smo lokaciju gdje će se graditi ovo spomen obilježje te dogovorili da to bude u ul. Zaima Imamovića sa lijeve strane prema ulazu u JU Centar za kulturu i mislim da je to baš pravo mjesto, tu se mladi okupljaju, tu je Omladinska ulica, most ispod mosta, glavna ulica tako da će skrenuti pažnju i poštovanje svakog jer to  porodice i ta nevina djeca zaslužuju. 

Mi smo danas napravili konkretne zadatke, obaveze, termine, dakle od samog raspisivanja konkursa za izbor idejnog rješenja, do poziva svim građanima, svima onima koji su bili sudionici, svim roditeljima koji su izgubili djete, a nalaze se možda u Americi, Evropi ili negdje drugo, da ne bi neki propust napravili, da ne bi koga izostavili. Tu bi grešku napravili. Zato ćemo učiniti sve i naporedo sa konkursom i pozivom drugi tim će raditi na bazi podataka i tu ćemo uključiti sve od JU Dom zdravlja, Kantonalne bolnice, Islamske zajednice, MUP-a, ratne predsjednike mjesnih zajednica, Centra za socijalni rad, JKP ''6 mart'' i sve one koji mogu pomoći da napravimo spisak poginule djece u dobi od 0-18 godina a koja su stradala na području Općine Goražde kako bi njhova imena bila upisana na ploču pomenutog spomen obilježja''.

Prema riječima Načelnika Ramovića Općina će za ovaj projekat u Budžetu predložiti 50 000 KM, a sredstva će biti obezbjeđena iz drugih izvora.   Projekat trebao bi biti završen u ovoj godini a time će se konačno odati dužno poštovanje i trajno ostaviti u sjećanju sva nevina djeca stradala na području Općine Goražde u periodu 1992-1995. godine.

(Općina Goražde)
Category: Goražde | Views: 548 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus