Main » 2014 » Maj » 5 » Počeo program obilježavanja Dana otpora (FOTO)
15:23
Počeo program obilježavanja Dana otpora (FOTO)

FOTO: gorazde.ba

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju ''Goražde – grad heroj svojim braniocima'' počela tradicionalna manifestacija "Dani otpora". Četvrtog maja 1992. godine, tačno u 7 sati i pet minuta, ispaljena je prva granata na grad, koja je pogodila zgradu Općine.

Bio je to početak potpune opsade Goražda, koja je trajala 1.336 dana i u kojoj je ubijeno više od 4.000 ljudi, većinom civila. Stoga, ova manifestacija organizuje se u znak sjećanja na 4. maj, dan kada je počela opsada grada na Drini i kada stanovnici Goražda odaju počast svim herojima svoga grada i nevinim žrtvama agresorskih napada.

Građani Goražda od toga dana počinju borbu za opstanak i pravo da žive u slobodnoj zemlji ravnopravnih naroda, bez vode, struje, a u danima koji će doći, agresorske snage činile su sve da obustave i humanitarnu pomoć namijenjenu građanima Goražda. Iako je zajedno sa Žepom, Srebrenicom i Bihaćem, UN Goražde proglasio zaštićenom zonom, napadi na grad nisu stali.

Opsada grada trajala je sve do potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada se i definitivno pokazalo kako je ovaj prostor ostao neosvojiv za agresora.

Cvijeće na spomen obilježje u ime načelnika Općine Goražde dr.sci. Muhameda Ramovića, položio je pomoćnik načelnika Sanid Zirak.

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe o važnosti ovog datuma prisutnima su govorili predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja ''Zlatni ljiljan'' Goražde, Derviš Hadžić i premijer Vlade BPK-a, Emir Frašto.

U sklopu kulturno-umjetničkog programa obilježavanja ovoga značajnog datuma, nastupila su djeca Goražda, te članovi hora Selsebil.

Za ovu manifestaciju predviđen je čitav niz sadržaja i aktivnosti. Između ostalog, danas je položeno cvijeće na centralnom mezarju šehida u Kolijevkama, nakon čega je u Velikoj sali Centra za kulturu održan hitorijski čas na temu ''Formiranje ratnih brigada i njihova uloga u odbrambeno-oslobodilačkom ratu'', a također u sklopu programa u džamiji Kayserija danas je proučen i tevhid šehidima i poginulim borcima.

U utorak 6. maja u okviru programa planiran je obilazak mezarja šehida i poginulih boraca u BPK-a Goražde i okolnim općinama RS, a 09. maja upriličit će se se druženje dobitnika najvećih ratnih priznanja, dok će se istog dana u Velikoj sali Centra za kulturu održati Dan umjetničkog i dokumentarnog filma, ''Samo jedan let'' ( I. Jakić ), ''Na Drini krvavi Višegrad'' ( A.Huseinović).

 

(gorazde.ba)

Category: Goražde | Views: 287 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus