Main » 2013 » August » 10 » Počeo štrajk uposlenika RTV Goražde
02:21
Počeo štrajk uposlenika RTV Goražde

Dvadeset osam uposlenih u kantonalnoj Radio-televiziji Goražde počeli su generalni štrajk. Sindikat ove medijske kuće traži isplatu četiri zaostale plaće, promjenu sistematizacije radnih mjesta i poboljšanje uvjeta rada, te smjenu rukovodstva RTV Goražde.

Iako je Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde prije 15 dana donijela zaključke kojima se Vlada obavezuje da izmiri dugovanja prema uposlenima po osnovu zaostalih plaća, u Sindikatu tvrde kako se malo toga promijenilo. Jedini pozitivan korak napravljen je u pravcu povećanja mjesečne tranše sa sadašnjih 25 na 36 hiljada maraka, ali dug po osnovu neisplaćenih plaća ostaje.

Po svemu sudeći najsporniji je zaključak Skupštine kojim se Vlada zadužuje da sa koda ministarstva privrede na račun RTV Goražde isplati 100.000 maraka za sanaciju dugovanja. Sindikat i resorno ministarstvo različito tumače plan utroška tih sredstava.

"Dio sredstava će se utrošiti na kupovinu opreme, a postoji mogućnost da se dio potroši i na zaostale plate", kaže Dževad Adžem, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta BPK-Goražde.

Međutim, Elma Geca, predsjednica Sindikata RTV Goražde, tvrdi da u tom planu utroška sredstava nije predvđena sanacija duga prema radnicima.

Obje strane se slažu kako je jedino rješenje nastavak pregovora kako bi se stavovi približili, a štrajk okončao na zadovoljstvo, prije svih, građana BPK-Goražde.

(federalna.ba)
Category: Goražde | Views: 272 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus