Main » 2015 » November » 17 » Počinje gradnja tri nove stambene zgrade u Goraždu
17:08
Počinje gradnja tri nove stambene zgrade u Goraždu

Sa ciljem rješavanja stambenih problema raseljenih lica iz kolektivnih centara i alternativnog smještaja u okviru CEB II projekta (Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja) kojeg provodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH planirana je izgradnja tri stambene jedinice (Dom III, IV i V) na području općine Goražde namijenjenih za socijalno stanovanje. Gradnjom pomenutih stambenih jedinica biće ugašena tri kolektivna centra  Balkan 1, Belvedere i Barake.

Obzirom da UNHCR (Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice) u saradnji sa CRS-om u BiH pružaju podršku implementaciji CEB II projekta danas su predstavnici pomenutih organizacija posjetili Općinu Goražde, gdje su se u Maloj sali Općine sastali sa načelnikom dr.sci. Muhamedom Ramovićem i njegovim saradnicima.

Cilj današnje posjete Općini Goražde je susret sa predstavnicima Općine zaduženim za implementaciju CEB II projekta i posjeta lokacijama predviđenim za izgradnju stambenih objekata. Prilikom posjete lokacijama u ulici Salih bega Kuljuha izvršena je analiza pogodnosti lokacija za namjenu socijalnog stanovanja.

Govoreći o CEB II projekta i današnjem sastanku načelnik dr.sci. Muhamed Ramović je istakao – ''Nažalost, prošlo je dvadeset godina od rata, a mi još uvijek imamo velike probleme kada su u pitanju stambene jedinice i smještaj naših raseljenih osoba. Imamo četiri kolektivna centra, uspjeli smo tri ugasiti, ali još uvijek imamo problema sa adaptacijom stambenih jedninica. Želimo posebno da te aktivnosti u 2016. godini provedemo na najbolji način, te da mnoge probleme riješimo. Danas smo imali predstavnike UNHCR-a i CRS-a sa kojima smo razgovarali o projektu „Zatvaranje kolektivnih centara“ i mi ćemo u 2016. godini učiniti sve da konačno zatvorimo sve kolektivne centre, a prije svega Balkan I, Belvadere i Barake u ulici Salih-bega Kuljuha. Do sada imamo  Dom I i Dom II i sljedeći u nizu zgrada bile bi Dom III, IV i V. Na taj način bi riješili stambeno pitanje 88 porodica. Ukupan iznos kredita je 104 miliona eura i odobren je za 16 općina u BiH. Mi ćemo biti samo servis i uraditi sve što im bude trebalo, platit ćemo rentu, priključak struje i sve ostalo što se tiče same infrastrukture. Želimo da to naselje bude još urbanije, a završetak svih radova planiramo u 2016. godini, a znate da ovih dana radimo na toj lokaciji i projekat ukoričenja Podhranjenske rijeke tako da će biti jedan poseban ambijent u ovom dijelu grada. Ono što želim još naglasiti jeste da ovih dana planiramo i izgradnju nove zgrade u Rasadniku za 20 posebno ugroženih porodica kada je u pitanju zbirnjavanje socijalno nezbrinutih osoba.  Na kraju želim da iskoristim priliku da pozovem sve naše građane koji još uvijek imaju problem sa obnovom i rekonstrukcijom stambenih jedinica, a ispunavaju uslove, da apliciraju kod Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica na Javni poziv za obnovu i rekonstrukciju stambenih jedinica u cilju povratka na područje općina Federacije Bosne i Hercegovine, jer je Javni poziv otvoren do 31. decembra 2015. godine.''

 

gorazde.ba

 

Category: Goražde | Views: 123 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus