Main » 2012 » Juli » 10 » Počinje XV internacionalni Festival prijateljstva u Goraždu
19:27
Počinje XV internacionalni Festival prijateljstva u Goraždu


U Goraždu danas počinje XV internacionalni Festival prijateljstva - Goražde 2012.

Ova jedinstvena internacionalna manifestacija do 18. jula okupit će brojne umjetnike iz više od 20 zemalja Evrope i svijeta.

Organizator je Centar za kulturu Goražde, a pokrovitelj Općina Goražde uz podršku brojnih sponzora. U toku Festivala u salama i ljetnom kinu Centra za kulturu, centralnoj i maloj festivalskoj pozornici, gradskoj galeriji, u dječijem parku Plavi cvijet i na ulicama grada bit će organizovani brojni sadržaji. Danas u 17 sati bit će otvorena izložba radova nastalih u okviru Gun-gor Kulturnog centra iz Istanbula, dok je u 18 sati predviđeno otvaranje tradicionalnog ljetnog Sajma knjige.


I ove godine programom su predviđene brojne pozorišne predstave, promocije knjiga bh. književnika, izložbe fotografija i karikatura, revije njemačkih i iranskih filmova, kao i brojne edukativne radionice za djecu. Večernji sati predviđeni su za koncerte ozbiljne, zabavne, narodne, duhovne i pop-rock muzike. U okviru festivala organizovat će se i Sajam starih i umjetničkih zanata koji je regionalnog karaktera. Pažnju posjetilaca sasvim sigurno privući će mini gastro sajam i bosanska avlija na kojima će moći da kušaju tradicionalna bosanska i jela iz Indonezije. Izuzetno vrijedan dio festivalskih zbivanja je i internacionalna likovna kolonija koja je u Goraždu proteklih godina okupila više od 200 umjetnika iz  30 zemalja svijeta.


Uz dužno poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici, programski sadržaji Festivala prijateljstva sutra će biti prilagođeni Danu žalosti. Uz ljetni sajam knjige te izložbu radova Gun-gor centra, predviđene su izvedbe pozorišnih predstava "Maslinova grana" te predstave "Srebrenice nije bilo" u izvedbi Mostarskog teatra mladih 1974. Svečano otvaranje XV internacionalnog festivala desit će se tek u četvrtak uz veliki vatromet.


Ovaj po mnogo čemu jedinstveni festival nastao je 1998. godine kao plod velikog prijateljstva između građana Bretanje i Goražda. Kolektiv koji nosi ime Bretanja-Goražde dao je nemjerljiv doprinos nastavku i razvoju Festivala prijateljstva koji već 15 godina zbližava umjetnike iz cijelog svijeta.


(Oslobođenje)

Category: Festival prijateljstva | Views: 621 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus