Main » 2014 » Mart » 7 » Počinju novi projekti IFAD-a na području Općine Goražde
13:49
Počinju novi projekti IFAD-a na području Općine Goražde

Načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović sa saradnicima jučer je u Sarajevu održao sastanak sa direktorom Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Federalnom ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Halilom Omanovićem, na kome je razgovarano o mogućnostima realizacije projekata koji se finansiraju putem Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD). Riječ je prvenstveno o projektima koji se odnose na poboljšanje ruralne infrastrukture tačnije asfaltiranje lokalnih ruralnih puteva kao i otvaranje poljoprivrednih zadruga kojim bi se poljoprivrednicima pomoglo u plasiranju njihovih proizvoda na tržište.

Prema riječima direktora Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Halila Omanovića aktivnosti IFAD-a usmjerene su u pravcu jačanja ruralnog sektora i ruralnih područja kroz jačanje poljoprivrednih kapaciteta. Projekat je planiran i ugovoren i trebao bi da uđe u parlamentarnu proceduru kako bi njegova implementacija počela.

Ukupna vrijednost projekta za BiH je 36 miliona dolara, od čega Federaciji pripada 24 miliona dolara, odnosno oko 36 miliona maraka kojim će biti obuhvaćeno 26 općina, što predstavlja negdje oko 1,2 miliona sredstava po općini s tim da su općine dužne da učestvuju sa 30% sredstava.

Prilikom sastanka načelnik dr.sci. Muhamed Ramović je istakao važnost povratka IFAD-a na područje općine Goražde s kojim se želi implementirati niz projekata posebno iz oblasti ruralnog razvoja naglasivši pri tom da je Općina Goražde spremna za implementaciju IFAD-ovih projekata.

Jučerašnjem sastanku prisustvovao je i zamjenik direktora Fondacije OdRaz Safet Daut s kojim je također razgovarano o projektima koje će OdRaz provoditi na području općine Goražde u narednom periodu.

(gorazde.ba)
Category: Goražde | Views: 356 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus