Main » 2014 » Juli » 14 » Pokrenuta inicijativa za izgradnju crkve
11:20
Pokrenuta inicijativa za izgradnju crkve

Grupa od 60 misionara iz cijelog svijeta, predvođena nadbiskupom vrhbosanskim, kardinalom Vinkom Puljićem, boravila je u Goraždu, gdje je posjetila spomen-obilježje Drinskim mučenicama, časnim sestrama stradalim u Drugom svjetskom ratu, koje je Vatikan službeno proglasio blaženim. 

- Ovih dana u Sarajevu je važan sastanak misionara i povodom toga smo došli u Goražde pohoditi mjesto gdje su stradale Drinske mučenice. Tu smo obavili svetu misu i pokazalo se da je taj prostor u Župnom uredu Goražde, gdje smo obavili misu, pretijesan. Zato sam zamolio načelnika općine Goražde Muhameda Ramovića (SBB) da me primi, da razgovaramo, da na neki način tražimo rješenje izgradnje jedne male crkve, jer će Goražde sve više biti mjesto gdje će ljudi svraćati zbog Drinskih mučenica. Lokacija je određena i sada je sve na administraciji - kazao je Puljić.

Podršku izgradnji objekta dali su predstavnici općinskih vlasti. 

- Općinsko vijeće je donijelo odluku o izmjeni regulacionog plana za ulicu Jusufa Duhovića i mislim da ćemo, u skladu sa zakonom, izdati svu potrebnu dokumentaciju u najkraćem periodu. Smatramo to opravdanim, jer je tu, na toj lokaciji, postojala crkva, a dimenzije ćemo prilagoditi njihovoj želji - kazao je načelnik Ramović. 

(Avaz)

Category: Goražde | Views: 435 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus