Main » 2012 » Maj » 29 » Policajci u Goraždu osmi dan štrajkuju pred zgradom kantonalne Vlade
22:10
Policajci u Goraždu osmi dan štrajkuju pred zgradom kantonalne Vlade


Članovi Sindikata policije Bosanskopodrinjskog kantona Goražde i danas su, osmi dan zaredom, nastavili s mirnim protestima ispred zgrade kantonalne vlade.

Oni zahtijevaju hitno usvajanje zakona o plaćama policijskih službenika. Dosadašnji pregovori sa članovima Vlade nisu imali efekta.

Predsjednik Sindikata policije BPK-a Goražde Amir Dedović potvrdio je da je stav premijera BPK-a Emira Frašte ostao nepromijenjen te da se čeka izmjena Zakona o plaćama na federalnom nivou.

- Mi se ne slažemo s tim. Nema povlačenja ispred zgrade Vlade, ostajemo tu dokraja ako treba i do zime, kategoričan je Amir Dedović, predsjednik Sindikata policije BPK-a Goražde.

Sindikat odbija i prijedlog Vlade da se uz finansijsku potporu organa vlasti pomogne onim policijskim službenicima koji su najmanje plaćeni, već se insistira na zakonskim rješenjima.

S druge strane, Vlada ne prihvata prijedlog sindikata da se plaće povećaju policajcima koji imaju najnižu osnovicu.

- To bi značilo da nam treba dva miliona maraka, a mi ni taj novac nemamo jer znamo kakvo je punjenje budžeta. To bi značilo onima koji imaju plaću 570 KM i manje, ali ne postoje zakonska rješenja da samo neke izdvojite iz te kategorije, istakao je premijer BPK-a Goražde Emir Frašto.

Nastavak pregovora Sindikata policije BPK-a Goražde i kantonalne vlade najavljen je do kraja sedmice.

(Dnevni Avaz)

Category: Goražde | Views: 412 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus