Main » 2015 » Juli » 7 » Posao za 33 osobe sa evidencije Službe
17:24
Posao za 33 osobe sa evidencije Službe

U organizaciji Službe za zapošljavanje BPK Goražde danas su potpisani ugovori o samozapošljavanju 33 osobe sa evidencije nezaposlenih.

Riječ je o značajnom projektu za koji će Služba izdvojiti oko 231. 000 KM, a među današnjim potpisnicima ugovora je i 21 demobilisani borac koji će na ovaj način pokušati riješiti svoje egzistencijalno pitanje.

Dodjeli ugovora, između ostalih, prisustvovali su premijer BPK Goražde Emir Oković, ministrica za pravosuđe, upravu i radne odnose Radmila Janković i načelnik općine Goražde Muhamed Ramović.

Sredstva su odobrena za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, 24 osobe, i za 9 osoba za obavljanje zanata/obrta.

Poticajna mjera iznosi 7.000 KM po osobi, a namijenjena je za sufinansiranje troškova pokretanja vlastitog biznisa kroz nabavku sredstava za rad, repromaterijala, opreme i sl. u iznosu od 3.850 KM i sufinansiranje troškova održavanja vlastitog biznisa kroz isplate obaveznih doprinosa i poreza, dijela neto plaće i slično u iznosu od 175 KM mjesečno u trajanju od 18 mjeseci.

„Dugo smo radili na ovom projektu jer smo željeli da on bude produktivan i ostavi nekakve rezultate iza sebe. Prije četiri godine smo imali sličan projekat samozapošljavanja i još uvijek osamdeset posto osoba je u tom biznisu. Mislim da smo na pravi način odradili proceduru i iskazali zainteresiranost. Nastojali smo odabrati one najbolje sa biznis planovima i ulaganjem koje oni već imaju“-kazala je direktorica Službe za zapošljavanje BPK Goražde Nafija Hodo.

Kada je riječ o realizaciji ovakvih i sličnih projekata, direktorica Nafija Hodo ističe da je u toku program samozapošljavanja Federalnog zavoda te je ovom prilikom predložila svim nezaposlenim osobama da doću u Službu za zapošljavanje kako bi se informisali.

Uz čestitke korisnicima programa, premijer BPK Goražde Emir Oković iskazao je zadovoljstvo radom Službe kojoj će Vlada i u narednom periodu dati svu podršku kako bi došlo do realizacije još ovakvih i sličnih projekata.

„Servis Vlade u smislu podrške zapošljavanju i samozapošljavanju je Služba za zapošljavanje s čijim radom smo zadovoljni. Uočili smo da je potrebno više pažnje posvetiti u izboru samih korisnika podsticajnih sredstava, na način da se zaista procijeni projekat koji će biti samoodrživ. Mislim da je ovaj put Služba uradila jednu opsežnu proceduru i na terenu obišla sve one podnosioce zahtjeva i adekvatno napravila procjenu koji su to korisnici koji mogu održati i razviti svoje biznise. Mi smo zadovoljni samom činjenicom da 33 osobe ulaze u status zaposlenih lica, što je doprinos prije svega Službe i Vlade. Naše službe u sastavu ministarstava će pratiti njihov rad u smislu stručne pomoći i ispunjavanja svih onih obaveza koje moraju ispuniti „ -riječi su premijera BPK Goražde  Emira Okovića.

 

 

bpkg.gov.ba

 

Category: Goražde | Views: 144 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus