Main » 2014 » September » 20 » Postavljena spomen ploča u znak sjećanja na istinskog heroja Goražda
12:16
Postavljena spomen ploča u znak sjećanja na istinskog heroja Goražda

Na obali rijeke Drine, na mjestu na kojem je provodio mnogo vremena sa svojim prijateljima pecajući ribu, danas je u organizaciji Savez za sport i rekreaciju invalida BPK Goražde svečano otkrivena spomen ploča, koja je postavljena u znak sjećanja na Elvedina Čakala – Čaku istinskog heroja koji je nakon teškog ranjavanja ostao 100%-ni ratni vojni invalid a koji je nakon teške bolesti preminuo u 48 godini života.

Elvedin Čakal – Čaka, jedan je od najvećih heroja odbrane Goražda, koji je među prvim hrabrim braniocima stao u odbranu Goražda, te u borbi za svoju zemlju i svoj grad dao dijelove tijela. Preživio je teško ranjavanje 04. jula 1992. godine na prvim borbenim linijama na Obarku, a nakon ranjavanja ostao je do kraja života vezan za invalidska kolica. Uprkos tome, njegova skromnost i vedar duh nadvladali su sve teškoće.

Na ceremoniji otkrivanja spomen ploče, kojoj je prisustvovao veliki broj rodbine, prijatelja, saboraca o liku i djelu Elvedina Čakala – Čake govorili su njegovi prijatelji, a između ostalih prisutnima se obratio u ime načelnika Općine Goražde dr.sci. Muhameda Ramovića njegov pomoćnik Džemail Popović koji je govorio o značaju i doprinosu Elvedina u odbrani Goražda, kao i o važnosti postavljanja spomen ploče koja će svjedočiti o Čaki i neće dozvoliti da se zaboravi šta je Elvedin Čakal – Čaka značio našem gradu.

Nakon otkrivanja spomen ploče organizovana je posjeta mezara u Kolijevkama, a u sklopu današnjeg programa u popodnevnim satima biće održano memorijalni turnir u sportskom ribolovu na ribarskoj stazi u mjesnoj zajednici Sadba posvećen Elvedinu Čakalu - Čaki.

gorazde.ba

Category: In Memoriam | Views: 774 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus