Main » 2014 » Februar » 12 » Postignut sporazum sa Koordinacijom demonstranata
21:14
Postignut sporazum sa Koordinacijom demonstranata

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, koja je u stalnom zasjedanju, na današnjoj sjednici informisana je o postignutom dogovoru, odnosno sporazumu predsjedavajućeg Skupštine i premijera BPK-a Goražde, Suada Došla i Emira Frašta sa vlasnikom firme Bekto Precisa Redžom Bektom, u kojem se izneseni zajednički stavovi povodom iznešenih zahtjeva Koordinacije demonstranata prema Vladi i Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

"Zajednički stav učesnika ovog sastanka je da se opravdani zahtjevi, a koji se odnose na socijalni status građana Bosansko-podrinjskog kantona Goražde moraju ispoštovati u najvećoj mogućoj mjeri i da se kroz donošenje odgovarajućih odluka i izmjene zakona obezbijedi socijalna pravda za sve stanovnike kantona te isprave uočeni nedostaci koji su istaknuti u protestima.

Učesnici sastanka su još jednom ukazali da sve relavantne institucije u Kantonu moraju biti u službi građana i svakodnevno raditi na postizanju što boljih uslova za život svih stanovnika Kantona. U cilju ispunjenja ovog uslova kao neophodan segment ukazano je na potrebu bolje i veće saradnje između privrednih subjekata koji su nosioci razvoja ovog Kantona te aktuelne vlasti u Kantonu. Ta saradnja mora se prije svega ogledati na podršci i pomoći našim privrednicima da kroz različite poticajne mjere zadrže dostignuti stepen razvoja, te im se omogući dalje napredovanje, a prije svega u sferi novog zapošljavanja”, stoji između ostalog u ovom Sporazumu.

Potpisivanjem ovog Sporazuma , kako je istakao vlasnik firme Bekto Precisa Redžo Bekto, i boljom suradnjom sa nadležnim Ministarstvom privrede i Vladom kantona prestaje potreba da uposlenici ove firme učestvuju na protestnom skupu, zakazanom za petak, 14.02.2014., sa početkom u 10,00 sati.

Vlada će kako je istaknuto na današnjoj sjednici, nastaviti razgovore i sa drugim neformalnim grupama građana te dati odgovore na njihove zahtjeve.

Na  sjednici su prezentovani  i rezultati sastanaka resornih ministara sa Koordinacijom boračkih udruženja, te sindikatima obrazovanja i policije, o čemu će biti izdata posebna saopćenja za javnost.

Vlada je na kraju današnje sjednice usvojila zaključak kojim se od svih državnih organa i institucija zahtijeva da u skladu sa ustavnim nadležnostima preduzmu sve zakonom propisane mjere i radnje na zaštiti ustavnog poretka, imovine i sigurnosti građana.

Pozivaju se građani Bosansko-podrinjskog kantona, pravna i fizička lica da poštuju ustavni poredak BiH i da svojim radom i ponašanjem doprinesu rješavanju nagomilanih ekonomskih i socijalnih problema u BPK.

Dajemo punu podršku legalnim institucijama Federacije u očuvanju jedinstvene BiH, stoji u zaključcima Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Današnjoj sjednici Vlade BPK prisustvovao je i predsjedavajući Skupštine Suad Došlo.


(bpkg.gov.ba)


Category: Goražde | Views: 345 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus