Main » 2014 » August » 13 » Poziv građanima da odaju dužnu počast šehidima i poginulim borcima
18:33
Poziv građanima da odaju dužnu počast šehidima i poginulim borcima

Obilježavanje 22. godišnjice operacija „Krug“ i „Drina“ počinje sutra. Tim povodom u Ministarstvu za boračka pitanja održana je press konferencija na kojoj je o aktivnostima na obilježavanju ovih događaja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina govorio ministar Zijad Briga.

15. avgust je datum kada je otpočela operacija „Krug“, odnosno izvođenje do tada najsloženijih borbenih djejstava na prostoru BiH. Borba je okončana briljantnom pobjedom koja je prema riječima ministra Brige jedna od najvećih pobjeda Armije RBiH. Rezultat je imala oslobađanje Goražda u potpunosti, a ono što je tada najbitnije bilo za građane je da agresor nije mogao više direktno gađati ciljeve u samom gradu. Neprijateljske jednice su odbačene daleko od tadašnjih položaja, ali su djejstva nastavljena samo dalekometnom artiljerijom.

„U četvrtak 14. avgusta počinjemo sa obilježavanjem 22. godišnjice operacija „Krug“ i „Drina“, a glavne aktivnosti na obilježavanju održat će se u petak 15. avgusta. Koristim priliku da pozovem građane Goražda da nam se pridruže, kako bi na ovaj način dali značaj onome što smo svi proživljavali u ne tako davnoj prošlosti i odali dužnu počast onima koji su dali svoje živote kako bi mi danas imali slobodu. U četvrtak će brojne delegacije boračkih udruženja, Ministarstva za boračka pitanja i Vlade BPK-a obići mezarja na prostoru kantona.

U petak počinjemo sa posjetom mezarju Bare nakon čega ćemo polaganjem cvijeća i kratkim historijskim časom na spomen obilježju u mjestu Dražmilo odati počast svim borcima koji su svoje živote dali za odbranu BiH. U neposrednoj blizini nalazi se malo šehidsko mezarje koje smo nedavno restaurirali i u kojem su pokopani naši saborci, tako da ćemo ovom prilikom upriličiti posjetu i ovom mezarju.

Poslije džuma namaza, u džamiji u Brajlovićima proučit će se tevhid. Nastavak programa, čiji je centralni dio historijski sat i okrugli sto posvećen operacijama „Krug“ i „Drina“, održat će se u Beriču, nakon čega slijedi druženje sa porodicama poginulih„ – istakao je ministar.

Ministar za boračka pitanja BPK Gražde Zijad Briga iskoristio je današnju press konferenciju i da zamoli naše sugrađane koji iz raznih razloga neće moći da prisustvuju ovim aktivnostima da na jedan simboličan način u petak kad čuju ezan za džuma namaz učenjem fatihe ili na neki drugi način iskažu počast i poštovanje svim borcima koji su svoje živote ugradili u temelje ove države.

“Na taj način ćemo pokazati da oni nisu zaboravljeni  a i vratiti se malo u ona vremena samo sa jednim ciljem, da se nikad više ne ponovi”- kazao je Briga.

Glavni nosioci aktivnosti na obilježavanju ovih datuma su resorno ministarstvo i Organizacija porodica šehida i poginulih boraca BPK-a.

bpkg.gov.ba

Category: Goražde | Views: 269 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus