Main » 2014 » Januar » 30 » Poziv roditeljima i starateljima da prijave djecu za učešće u Programu obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za ovu godinu
19:22
Poziv roditeljima i starateljima da prijave djecu za učešće u Programu obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za ovu godinu

Kantonalno ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport realizovat će i ove godine Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Ministarstvo je već objavilo javni poziv roditeljima i starateljima da prijave djecu koja su obavezna pohađati ovaj program koji će se realizovati u saradnji sa predškolskim ustanovama u Goraždu te osnovnim školama u Vitkovićima, Ilovači, Ustikolini i Prači.

O Programu obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za 2014. godinu i objavljenom javnom pozivu danas je govorila i resorna ministrica Azra Kuljuh.

- Javni poziv ostaje otvoren do 7. februara 2014. godine. Roditelji mogu prijaviti djecu – školske obveznike u gradskim vrtićima, a u mjestima u kojima nema vrtića, u najbliže osnovne škole. Ove godine, Program obaveznog predškolskog odgoja obavezna su pohađati djeca rođena u periodu od 01.septembra 2007. godine do 31. avgusta 2008. godine, a to su djeca koja će ove godine u septembru krenuti u prvi razred osnovne škole – pojasnila je ministrica Azra Kuljuh.

Ministarstvo je posebno zadovoljno zbog toga što se ovaj program već četvrtu godinu uspješno realizuje na području BPK Goražde, kao i zbog činjenice da je, u prošloj godini, obuhvat djece ovim programom bio stopostotan.

- Iskustvo prosvjetnih radnika vezano za ovaj program koji traje 150 sati jeste jako pozitivno, ne samo u onom dijelu da se djeca pripreme kroz učenje nekih sadržaja, već je akcenat stavljen na pripremu komunikacije i druženja. Taj socijalni faktor je veoma bitan za djecu ovog uzrasta, a posebno za djecu koja nisu bila uključena u vrtiće i nisu imala priliku da sa svojim vršnjacima dijele zajedničke aktivnosti – kazala je ministrica Kuljuh.

O potrebnoj dokumentaciji za prijavu djece, roditelji i staratelji bit će informisani naknadno.

(bpkg.gov.ba)
Category: Obrazovanje | Views: 270 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus