Main » 2013 » September » 11 » Prekinuta sjednica Skupštine BPK Goražde
20:01
Prekinuta sjednica Skupštine BPK Goražde

Sedam poslanika nije prisustvovalo današnjoj sjednici, a poslanici SDP-a nisu se vratili sa pauze date tokom rasprave o dnevnom redu, zbog čega je Skupština BPK ostala bez kvoruma, a 26. redovna sjednica prekinuta i prije njegovog usvajanja.
 
Kako saznajemo, SDP je to učinio nakon što je shvatio da predložena zakonska rješenja, ponuđena od Vlade u kojoj čini većinu, ne bi dobila podršku prisutnih poslanika. Sporni su bili prijedlog  izmjena i dopuna zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, te nacrt zakona o državnim službenicima. Zbog izmjena u načinu izbora direktora škola, koje ubuduće ne bi birali roditelji već školski odbori,  povlačenje prijedloga zakona o obrazovanju tražila je skupštinska Komisija za mlade.
 
Zbog izmjena po kojima bi i direktori kantonalnih uprava, ostalih institucija, kao i pomoćnici načelnika Općina, bili birani na redovnim konkursima, povlačenje zakona o državnim službenicima zatražio je Klub SDA, stranke koja je te kadrove godinama imenovala. Za predložena rješenja nisu bili ni poslanici SBB-a, pogotovo kada je riječ o mehanizmu zaštite osoba koje bi eventualno na taj način izgubile posao, ali bi predložena rješenja prihvatili uz određene izmjene i dopune. Očekuje se da sporni akti budu predmet međustranačkih usaglašavanja u narednim danima. 

(Avaz)
Category: Goražde | Views: 386 | Added by: gorazde_press
comments powered by Disqus