Main » 2014 » Januar » 15 » Preliminarno potvrđena autentičnost medalje pronađene u Drini
18:24
Preliminarno potvrđena autentičnost medalje pronađene u Drini

Autentičnost rijetkog primjerka „Bosansko – hercegovačke komemorativne medalje", cara Franje Josipa (Franz Joseph), preliminarno je za „Avaz" potvrdila i Ana Marić, kustosica za mlađe željezno doba i numizmatiku Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu.
 
Na žalost, s obzirom da je muzej već 15 mjeseci zatvoren za javnost, trenutno ne postoji mogućnost da se provjeri da li ova institucija posjeduje primjerak ovog odlikovanja iz 1909. godine.

- Medaljon je izrađen povodom obilježavanja službenog anektiranja BiH Austro-Ugarskoj monarhiji 05. 10. 1908. godine. Na aversu je poprsje cara Franje Josipa i natpis "FRANC. IOS. I. D. G. IMP. AVSTR. REX BOH. ETC. AP. REX HVNG." skraćenica od "Franjo Josip, car Austrije, kralj Bohemije itd. Apostolski kralj Mađarske”. Na stražnjoj strani nalazi se grb Bosne u vrijeme Monarhije, koji je s obje strane uokviren lovorovim lišćem i datumom "DIE V. OCT. - MCMVIII", dok je na dnu natpis "IN MEMORIAM". Medaljon je predstavljen 30. 08. 1909., a trebali su ga dobiti svi koji su u trenutku službene aneksije BiH bili uključeni u vojnu ili civilnu upravu. Za sada je nemoguće reći bilo šta više ili provjeriti naše zbirke jer muzej je zatvoren već 16 mjeseci – kazala nam je Marić.

Podsjetimo, od 3.000 primjeraka namijenjenih za BiH, uručeno ih je samo 2.800, a medalju, koja se decenijama nalazila u riječnom šljunku, u Drini je pronašao Goraždanin Nail Pleh.
 
I na ovom primjeru očigledan je značaj Zemaljskog muzeja, jer su građani uskraćeni za posjete muzeju, ali i za pomoć u ovakvim situacijama. Rješenje problema ZMBiH, kao i preostalih šest institucija kulture od državnog značaja, nije ni na vidiku.

(Avaz)
Category: Goražde | Views: 511 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus