Main » 2011 » Mart » 31 » Premijerovo cvijeće
16:36
Premijerovo cvijeće


Mirsada je dan ranije tražila razgovor s premijerom, ali ni u snu nije očekivala da će se odmah desiti, još manje to da će dr. Frašto njima doći. Premijer je objasnio da zna s koliko problema se ovi invalidi susreću, već i samo zato što prilazi objektima nisu njima uopće prilagođeni, kao ni saobraćajnice


U Udruženje cerebralne dječije paralize i distrofije Goražde, prije nekoliko dana, noseći buket cvijeća, došao je novoizabrani premijer Bosanskopodrinjskog kantona dr. Emir Frašto. U pratnji mu je bila samo resorna ministrica Delila Klova. Mirsada Ćulov, predsjednica NVO koji okuplja 65 članova, priča nam da je, opazivši ih, odmah pogledala prema vratima, očekivajući da još nekog vidi. Ne krije da je bila iznova iznenađena shvativši da nema pratilaca, nema novinara, nema kamera. U ranijim sličnim prilikama, nekad joj se činilo, i važnijih gostima od njih, invalida.

Tačno je. Mirsada je dan ranije tražila razgovor s premijerom, ali ni u snu nije očekivala da će se odmah desiti, još manje to da će dr. Frašto njima doći. Premijer je objasnio da zna s koliko problema se ovi invalidi susreću već i samo zato što prilazi objektima nisu njima uopće prilagođeni, kao ni saobraćajnice. Čak u neka novoizgrađena zdanja ne mogu uopće ući zbog preuskih vrata, a o tome da se, uz postojeće stepenike, ne prave pristupne staze za osobe u kolicima da se i ne govori. O svemu tome se, naravno, pričalo i ovom prilikom. Uostalom, Udruženje uskoro obilježava petnaest godina postojanja i, čak i da sakupe sredstva za organizovanje prigodnog skupa, kako to učiniti kada objekti ne posjeduju ni WC u koji može ući invalid u kolicima.

No, kazuje nam ozarena Mirsada, ova posjeta joj je nekako legla na srce prije svega zato što su je sitnice uvjerile da posjeta nije zbog političkih poena, niti zbog slikanja. Cerebralcima je Frašto odranije dobro poznat, kao ljekar kod kojeg će uvijek dobiti, ako ništa drugo, utješnu riječ, a da i prilikom te posjete ljekar u premijeru nije spavao, najbolje govori to da se premijer, nakon završenog razgovora, okrenuo jednom od članova udruženja (jer, objasnio je kasnije, primijetio je da nešto s njim nije uredu), pregledao ga je, potom otišao u obližnju apoteku, te mu kupio lijekove.

Nakon posjete ostalo je na stolu cvijeće, u srcima toplina.


(Oslobođenje)

Category: Razno | Views: 349 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus