Main » 2012 » Mart » 12 » Press konferencija SDA BPK Goražde
18:28
Press konferencija SDA BPK Goražde


Već izvjesno vrijeme SDP kroz medije želi da kompromituje SDA i ispoljava nekorektan odnos prema svom koalicionom partneru u vlasti kantona.

Jedan od posljednjih slučajeva jeste kampanja koju vodi SDP po pitanju Zakona o plaćama u kantonu koju zasnivaju na neistinama.

Međutim, s ciljem objektivnog informisanja javnosti želimo koalicionog partnera i građane BPK Goražde podsjetiti na sljedeće:

-          Obavezu donošenja zakona o plaćama, kantonima je nametnula Federacija BiH,

-          U pravnom sistemu nema selektivne primjene zakona po volji pojedinaca, kao što je slučaj kod ministara SDP-a u BPK Goražde kojim se naprimjer federalni zakon o cestama sviđa i isti prihvate odmah bez čekanja jer se njime obaveze održavanja puteva prebacuju sa kantona na općine, a ovaj zakon im se ne sviđa i ne žele da ga prihvate.

-          Nacrte zakona o plaćama na 39. redovnoj sjednici Skupštine BPK Goražde, održanoj 27.09.2010. godine su podržali svi poslanici izuzev dva uzdržana glasa, tako da apsolutno nije istinita konstatacija SDP-a da oni nisu tada podržali nacrte pomenutih zakona, već je istina da protiv donošenja ovih zakona tada nije glasao nijedan poslanik u Skupštini kantona, odnosno zakone su podržali poslanici svih stranaka u Skupštini kantona pa i SDP-a.

-          SDA podržava usklađivanje plaća policajaca u BPK sa federalnim zakonom, ali u skladu sa mogućnostima kantonalnog budžeta.

-          SDA se izričito protivi povećanju plaća za predsjedavajućeg Skupštine kantona, dopredsjedavajuće Skupštine kantona, poslanike u Skupštini kantona, premijera kantona i ministre u Vladi kantona jer smatra da su plaće tih funkcionera znatno veće od prosječne plaće u kantonu, ali želimo podsjetiti javnost da su trenutni iznosi plaća funkcionera u BPK Goražde rezultat inicijative SDP-a koji je prije tri godine nezadovoljan iznosom plaća poslanika predložio povećanje plaća i drugih prava funkcionera, a koje su prihvaćene u Skupštini kantona, ali u manjem iznosu i u manjem obimu ostalih prava u odnosu na prijedlog SDP-a.

-          Mi razumijemo nervozu SDP-a proisteklu iz njihove nesposobnosti u rješavanju važnih pitanja u kantonu, gdje su poslije dugog perioda provedenog u opoziciji sada promjenili ulogu i preuzeli odgovornost za BPK Goražde.

-          Javnost je jasno uvidjela da SDP kao najodgovornija stranka u vlasti nema ni podršku viših nivoa vlasti. Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić pri dolasku u kanton izjavljuje da su grantovi u proteklom periodu bili greška. Po ranijoj praksi SDP-a kada su na vlasti prvi su na reviziji borci i RVI, pa tako federalno ministarstvo za boračka pitanja na čijem je čelu SDP-ov ministar Zukan Helez bez validne medicinske dokumentacije ukida invalidnine značajnom broju RVI u Goraždu, ostavljajući ih bez jedinih i onako malih primanja. Potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić pri posjeti kantonu izjavljuje da od puta za Goražde nema ništa. Možemo pretpostaviti šta će izjaviti sljedeći visoki funkcioner iz SDP-a kada dođe u Goražde.

-          SDA poziva SDP kao koalicionog partnera da shvati ozbiljnost situacije u kantonu i konačno izađe iz euforičnosti, da sarađuje i dogovara sa partnerom i izgrađuje uzajamno povjerenje, a ne da vodi medijsku kampanju na kompromitaciji koalicionog partnera i da svake prilike teži i ispoljava dominaciju u radu Vlade BPK, što se u stranačkim koalicionim odnosima predhodnih godina pokazalo lošom praksom.


(SDA)

Category: Razno | Views: 450 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus