Main » 2012 » Maj » 28 » Prezentovano idejno rješenje budućeg spomen obilježja djeci poginuloj u ratu na području Općine Goražde
21:00
Prezentovano idejno rješenje budućeg spomen obilježja djeci poginuloj u ratu na području Općine Goražde


Danas je u maloj sali Općine Goražde održan drugi po redu sastanak Inicijativnog odbora za izgradnju spomen obilježja djeci poginuloj i ubijenoj u proteklom ratu na području Općine Goražde. Na današnjem sastanku Inicijativni odbor je najprije razmatrao  dosadašnje aktivnosti. Kako je na sastanku rečeno do sada je urađen  dobar dio posla kada je u pitanju ažuriranje spiska poginule djece, a  koji je urađen na osnovu prijava na Javni poziv koji je provela Općina Goražde, a Općina je već provela konkursnu proceduru oko izbora najboljeg idejnog rješenja budućeg spomen obilježja.

Na konkurs je pristiglo nekoliko ponuda, a stručna komisija, koju je formirao Načelnik Općine Goražde, je provela odabir najboljeg  idejnog rješenja. Tako je najboljim proglašen rad grupe arhitekata iz Sarajeva Miralema Zubovića, Samire Zubović i Mersihe Ćerim čija je osnovna ideja da ovim spomen obilježjem izazovu emocije, te da se prošlost ne zaboravi. Tako je danas članovima  Incijativnog odbora prezentiran pomenuti projekat, odnosno idejno rješenje budućeg spomen obilježja. Danas prezentovan projekat dobio je podršku svih članova Inicijativnog odbora . 

''Vidim da ovaj projekat ide naprijed, da će sve biti uredu, onako kako smo planirali, da će svi roditelji biti zadovoljni, da će biti i grad zadovoljan  i da će imati šta vidjeti. Sviđa mi se ovo idejno rješenje. Drago mi je da ovo ide i da ću konačno skinuti teret sa srca''- kazala je jedna od majki poginule djece.

''U skladu sa zakonom, a na prethodnom sastanku dogovorili smo da krenemo u dalje aktivnosti i mi smo raspisali javni konkurs  i imali smo nekoliko ponuda i Komisija je odabrala najbolje i drago mi je da su svi članovi odbora prihvatili, da nam je prezentovan projekat i da smo i mi svoje sugestije i primjedbe danas iznijeli i da su ih prihvatili'' kazao je načelnik Općine Goražde mr. Muhamed Ramović.

Prema riječima Načelnika ono što dalje slijedi  jeste odabir glavnog projekta i provedba tendera za odabir izvođača radova, te finalno usklađivanje spiskova poginule djece čija će se imena naći uklesana na pomenutom spomen obilježju.  U Općini se nadaju da bi, ukoliko sve bude teklo po planu i zavisno od sredstava, izgradnja spomen obilježja trebala biti završena do 18. Septembra-Dana Općine Goražde.


(gorazde.ba)Category: Goražde | Views: 298 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus