Main » 2014 » Januar » 24 » Prigodnim programom i ove godine u Goraždu će se obilježiti 26. Januar "Dan sjećanja na žrtve genocida u II Svjetskom ratu"
14:19
Prigodnim programom i ove godine u Goraždu će se obilježiti 26. Januar "Dan sjećanja na žrtve genocida u II Svjetskom ratu"

U Goraždu će se i ove godine nizom prigodnih sadržaja obilježiti 26. januar – Dan sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i Dan prvog oslobođenja Goražda, a ovaj datum ujedno je i Dan mjesne zajednice Goražde I. Tim povodom danas je u Maloj sali Općine Goražde održan posljednji u nizu sastanaka Organizacionog odbora koji je bio zadužen za sačinjavanje programskog sadržaja za obilježavanje ovog datuma.

Na sastanku je razmatran i u konačnoj verziji usvojen program kojim će se obilježiti ovaj značajni datum koji je od strane Općinskog vijeća usvojen i uvršten u kalendar obilježavanja značajnih datuma i događaja Općine Goražde. Na ovaj način građani Goražda odat će počast svim žrtvama stradalim u periodu 1941.-1942. , ali i prisjetiti se svih dešavanja kada su partizanske jedinice zaustavile pokolj nad žrtvama koje su četnici Draže Mihajlovića ubijali od kraja novembra 1941.-26. januara 1942.

U sklopu programa  koji će se održati u ponedjeljak između ostalih sadržaja bit će upriličeno polaganje cvijeća na spomen obilježjima na Trgu branilaca, Kolijevkama i u Višegradskoj ulici. Potom će se u okviru programa na mostu Alije Izetbegovića pored obraćanja upriličiti performans mladih kao i nastup hora Selsebil, nakon čega će se bacanjem cvijeća u Drinu odati spomen na stradale. U nastavku programa u 13h u Maloj sali Centra za kulturu održat će se prigodno obraćanje predsjednika SABNOR-a, Josipa Baotića na temu 26. januara, te će se obilježiti Dan mjesne zajednice Goražde I.


(gorazde.ba)
Category: Goražde | Views: 187 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus