Main » 2011 » Mart » 16 » Pripadnici GSS Goražde evocirali ratne uspomene
12:42
Pripadnici GSS Goražde evocirali ratne uspomene

Tim putem su tokom 1992. i 1993. godine svake noći koračale dugačke kolone branitelja i civila

Prvi put nakon rata pripadnici Gorske službe spašavanja Goražde organizirali su noćni pohod od Grepka do Rude Glave, te tako u autentičnom ambijentu evocirali uspomene na ratni put spasa i ponosa kojim je tokom rata prošlo na hiljade stanovnika jugoistočne Bosne iz opkoljenog Goražda. 

Kroz agresorske linije, zasjede i minska polja, po snijegu i niskim temperaturama tokom 1992. i 1993. godine svake noći koračale su dugačke kolone branitelja Goražda i civila. Kako bi iskusili bar dio napora koji su im bili potrebni, gorski spasioci su niz brdo Kacelj ugasili baterije i marširali u tami. 

- Ovo je bila prilika da testiramo i našu fizičku spremnost, održimo kondicioni trening, a tokom kraćih zadržavanja održimo i časove orijentacije i upoznavanja terena - kazao nam je Husein Biser, načelnik GSS Goražde. 

Nakon marša koji je trajao osam i po sati, gorske spasioce u planinarskom domu "Nedim Pilav Jogi" na Rudoj Glavi sa toplim čajem dočekali su njihovi prijatelji iz Bošnjačkog planinarskog društva "Goražde Maglić". U GSS Goražde kažu da će noćni pohodi na Grebak postati tradicija.


(Dnevni Avaz)

Category: Razno | Views: 348 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus