Main » 2013 » August » 27 » Pripreme za obilježavanje 18 Septembra , Dana BPK-a i Općine Goražde
17:18
Pripreme za obilježavanje 18 Septembra , Dana BPK-a i Općine Goražde

Danas je u prostorijama Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održan sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 18. septembra-Dana BPK i općine Goražde.

Riječ je o datumu kada je prije 20 godina prvi put oslobođen grad na Drini. Osamnaesti septembar 1992. godine, dan kada su jedinice Armije BiH prvi put oslobodile ovaj grad stvorivši više od 600 km2 slobodne teritorije, zlatnim slovima upisan je u historiju Goražda i Bosansko-podrinjskog kantona i svjedočanstvo je herojskog otpora njegovih branilaca, ali i svih njegovih stanovnika. Taj datum danas se obilježava kao Dan BPK-a i Općine Goražde.

Na prvoj sjednici, članovi Odbora utvrđivali su prijedlog Programa obilježavanja Dana BPK i općine Goražde, razmatran je Finansijski plan za realizaciju Programa obilježavanja, te se razgovaralo o tekućim pitanjima. Sjednici su prisustvovali predstavnici kantonalnih i općinskih vlasti, te kulturnih ustanova.

Prema riječima kantonalnog premijera, dr. Emira Frašta, namjera je kreirati mnogo zanimljivih sadržaja kako bi svi građani doživjeli značaj ovoga dana i onoga što on predstavlja. Osim toga, postoji namjera da se bogati zabavno-kulturni program koji će sadržavati koncerte, predstave, promocije knjiga, izložbe i sportska takmičenja, raspodijeli po svim općinama, kako bi svi građani mogli uživati u raznovrsnosti ovih sadržaja.

Na narednim sastancima biće razgovarano o detaljima, te usvojen konačan program obilježavanja 18. septembra, Dana BPK goražde i općine Goražde.

(gorazde.ba)
Category: Goražde | Views: 222 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus