Main » 2010 » Maj » 15 » Priznanje ženama koje su dale doprinos odbrani grada na Drini
20:26
Priznanje ženama koje su dale doprinos odbrani grada na Drini


U okviru manifestacije „Dani otpora", kojom se obilježava 18. godišnjica od početka agresije na Goražde, Ministarstvo za boračka pitanja BPK-a organiziralo je druženje heroina iz ovog grada. Prvi put na ovaj način priznanje je odato ženama koje su dale doprinos odbrani grada na Drini.

- Mi žene-borci, ali i sve ostale žene danas smo zaboravljene, a bile smo sa ostalim braniteljima na prvoj liniji odbrane - kazala je Esma Drkenda, žena s prve linije fronta.

Jedna od heroina u bijelom bila je prim. dr. Vesna Nemec Klisura. Ministar za boračka pitanja BPK Dževad Adžem najavio je da će ovaj prijem postati dio kalendara obilježavanja značajnih datuma i događaja.

- Ispričat ću vam samo jednu priču o herojstvu žene u ratu. Prilikom pada Grebka, ratne 1993. godine, trebali smo obaviti deblokadu kote Kacelj. Tražili su se dobrovoljci i prva dva bila su upravo žene. Tokom te akcije uslijedio je jak artiljerijski napad u kojem je bilo ranjeno sedam boraca. Mi smo se svi sakrili iza bukvi, a jedino je Mediha Šuša trčala od borca do borca, od jauka do jauka i previjala ih. Na žalost, pri povratku je poginula od granate. To dovoljno govori o herojstvu žena kazao je Adžem.


(Dnevni Avaz)


Category: Goražde | Views: 298 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus