Main » 2012 » Februar » 9 » Procjena stanja javnih objekata usljed opterećenosti snijegom
15:23
Procjena stanja javnih objekata usljed opterećenosti snijegom

Radna grupa zadužena za provjeru  stanja ugroženosti objekata u kojima su smještene institucije čiji je osnivač Bosansko-podrinjski kanton Goražde izvršila je preliminarnu procjenu stanja ovih objekata.

Trenutno najteža situacija je u osnovnoj školi „Prača" u Prači, gdje su primjećene  pukotine na nosivim zidovima u nekim dijelovima školskog objekta, za koje se sumnja da su izazvane velikom težinom snijega na krovu škole. Radna grupa će sagledati stanje ugroženosti objekta na licu mjesta te prdložiti eventualne mjere na sprečavanju nastanka moguće štete.

Takođe, uočena su i oštećenja na krovnoj konstrukciji zgrade Općine Pale-Prača te je, iz predostrožnosti, skinut snijeg sa krova ugroženog dijela objekta.

Iako je stanje krovne konstrukcije osnovne škole „Fahrudin Fahro Baščelija" ocijenjeno kao dobro, potencijalni problem bi moglo predstavljati to što je krov pokriven betonskim crijepom koji, sam po sebi, predstavlja veliko opterećenje, tako da nije isključena mogućnost nastanka štete na krovu ove škole, posebno ukoliko dođe do novih snježnih padavina.

Na objektima ostalih osnovnih i srednjih škola na području općine Goražde, trenutno, nisu uočena oštećenja koja bi mogla predstavljati opasnost, ali je ocijenjeno da bi potencijalnu opasnost mogli predstavljati ruševni objekti u blizini osnovne škole „Husein ef. Đozo". Iako na tim objektima stoje pisana upozorenja od moguće opasnosti, predloženo je da se rizični prostor obilježi trakom upozorenja.

Za sada se još uvijek ne zna u kakvom su stanju objekti područnih škola na području kantona, zbog nemogućnosti pristupa školskim objektima.

Iako ni na području same općine Goražde nije registrovano postojanje objekata, koji bi, zbog stanja u kojem se nalaze, predstavljali potencijalnu opasnost po sigurnost građana, iz resornog ministarstva sugerisano je vlasnicima svih javnih, privrednih, društvenih i drugih objekata na području kantona da odmah pristupe uklanjanju snijega i leda sa ovih objekata.

(bpkg.gov.ba)
Category: Razno | Views: 316 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus