Main » 2013 » Maj » 7 » Proizvođači mlijeka u BPK Goražde pred zatvaranjem farmi
18:57
Proizvođači mlijeka u BPK Goražde pred zatvaranjem farmi


U vrijeme kada je goraždanska mljekara "Milgor" bila u funkciji otkupna količina mlijeka u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde na godišnjem nivou iznosila je 600.000 litara.

Danas farmeri u ovom dijelu BiH otkupljivačima prodaju simboličnih 120.000 litara. Međutim, i ta količina bi se mogla umanjiti ukoliko goraždanska mljekara uskoro ne počne proizvodnju, jer farmeri pritisnuti dugovima s jedne i neredovnim isplatama podsticaja s druge strane, najavljuju zatvaranje svojih farmi, izvještava FTV.

Od 1999. godine Velija Maslar iz Ilovače kod Goražda bavi se proizvodnjom mlijeka. Šesnaest muznih krava dovoljno je za 3.000 litara mlijeka mjesečno koje prodaje Sarajevskoj mljekari. Međutim, od decembra prošle godine Velija nije dobio ni jedne marke za mlijeko koje je isporučio. Kada je riječ o premijama za mlijeko koje su dio obaveza Federalnog ministarstva poljoprivrede, ovaj farmer skoro da se i ne sjeća kada su posljednji put isplaćene.

Problem je i visoka cijena stočne hrane, koja je sve skuplja zbog suša. Zato razmišlja o smanjenju broja muznih krava. U resornom kantonalnom ministarstvu kažu kako su za prošlu godinu poticaji koje dodjeljuje ovo ministarstvo isplaćeni, ali se slažu kako to nije dovoljno za opstanak farmi. Rješenje se nazire u ponovnom otvaranju mljekare.

- Onda bi farmeri bili vlasnici mljekare, razvijali bi paletu svojih proizvoda i trudili se da redovno vrše isplate onima koji mljekaru snabdijevaju mlijekom- kaže Damir Imamović, ministar privrede BPK-Goražde.

(ekapija.ba)

Category: Goražde | Views: 235 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus