Main » 2015 » August » 5 » Prošao i četvrti festivalski dan (FOTO)
10:04
Prošao i četvrti festivalski dan (FOTO)

Goraždane i brojne goste Festivala iz različitih dijelova svijeta večeras su svojim nastupom počastili članovi grupe „Les Zazous“ iz Francuske sa kojima su zajedno nastupale članice Sekcije za očuvanje bošnjačke tradicije i običaja ANIP CzK, dok je na inicijativu grupe „Les Zazous“ u znak sjećanja na  prof. Suadu Tatarević – Dadu zajedno sa njima MVIS Behar iz Goražda izveo sevdalinku ''U lijepom strarom gradu Višegradu'' koju je upravo Dada voljela. Prof. Suada Tatarević – Dada dala je ogroman doprinos kroz učešće u organizaciji Internacionalnog Festivala prijateljstva,  gdje je radeći kao prevodilac francuskog jezika, bila direktna veza Goražda sa koletivom Bretanja iz Francuske, kao i sa članovima grupe Les Zazous. Nakon odličnog nastupa prijatelja iz Francuske publiku su zabavljali goraždanski bendovi  „Poligraf“ i „Cacafuego“, no prije njihovih nastupa na Centralnoj bini, koncertu su prethodili brojni zanimljivi sadržaji.

U sklopu programa četvrtog festivalskog dana na platou ispred Centra za kulturu organizovan je program za najmlađe u sklopu kojeg su članovi Tropika iz Zenica održali plesnu zabava sa Mašom i Medom, nakon čega su u večernjim satima priredili urnebesnu zabavu kroz igru i aktivaciju sa „Malcima“, te su tako mališanima iz Goražda priredili nezaboravan dan. Također, goraždanski mališani mogli su uživati i u predstavi za djecu koja je rađena po motivima iz pjesama Miroslava Mike Antića „Garavi sokak“, a koja je danas održana u Velikoj sali CZK.

U večernjim satima u Maloj sali Centra za kulturu održana je promocija knjige „ZBORNIK-80 godina Preporoda“ Kulturnog Društva Bošnjaka „Preporod“ iz Dubrovnika autora Izeta Spahovića i Kemala Tursunović-Zmaja. Promotor na večerašnjoj promociji bio je književnik Mato Jerinić i akademik Nikola Tolja.

Nakon promocije u Velikoj sali prikazan je dokumentarni film „Neki drugi svijet“ autora Naida Ribića i Mustafe Hadžiibrahimovića, dok je u Maloj sali goraždanska studetica Muzičke akademije u Sarajevu, Anisa Parganlija održala solistički koncert-gitare.

 

 

gorazde.ba

Category: Festival prijateljstva | Views: 319 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus