Main » 2014 » Januar » 31 » Protest Sindikata RTV Goražde
12:53
Protest Sindikata RTV Goražde

Sindikat RTV Goražde jučerje oštro protestvovao zbog, kako se navodi, pokušaja novog menadžmenta da im ospori pravo na javno izražavanje stavova sindikalne organizacije u programu RTV Goražde. 

Sindikalci navode da im menadžment nije dozvolio emitiranje Saopštenja za javnost u kojem su imali namjeru javnost Bosansko-podrinjskog kantona Goražde informisati o teškom materijalnom položaju uposlenih i sve izraženijem pritisku aktuelne vlasti na uređivačku politiku ove medijske kuće.

Prinuđeni smo organizirati pres-konferenciju za druge medije jer nam u medijskoj kući koju smo godinama stvarali nije dozvoljeno da se oglasimo kao legalna sindikalna organizacija - poručili su iz Sindikata RTV Goražde.

U Sindikatu tvrde kako novi menadžment svojim postupcima nastoji disciplinirati novinare po mjeri aktuelne kantonalne vlasti. Kao primjer navodi se sugestija kako pojavljivanje načelnika Općine Goražde Muhameda Ramovića u programu RTV Goražde treba svesti na najmanju moguću mjeru, zatim izjave menadžmenta da se mora raditi na način da se RTV svidi osnivaču, te primjedbe zbog priloga o CCI-ju koji nije bio afirmativan za aktuelnu vlast.

U menadžmentu u ovom trenutku nisu željeli pred kamerama komentarisati navode sindikata. Ističu kako nisu tačne priče o pritiscima, jer do sada, kako navode niti jedan prilog nije zaustavljen. Međutim, nismo dobili jasan odgovor na pitanje zašto je zaustavljeno objavljivanje saopštenja sindikata osim konstatacije kako se menadžment bavi poslovnom politikom, a ne sindikatom. S druge strane, dugovanja prema radnicima se gomilaju.

Posljednje informacije govore kako će uposleni u RTV Goražde uskoro dobiti januarsku platu. Pola septembarske, oktobarska, novembarska i decembarska su na čekanju. Kako je sindikat danas najavio, one će biti predmetom sudskih tužbi.

(federalna.ba)
Category: Goražde | Views: 206 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus