Main » 2011 » December » 27 » Protesti budžetskih korisnika u BPK-Goražde
15:43
Protesti budžetskih korisnika u BPK-Goražde

Jutros u 10 sati, kada je počelo zasjedanje Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona Goražde, pred zgradom su se okupili i članovi Koordinacije sindikata budžetskih korisnika. Razlog je, kako tvrde, neusvajanje zakonskih propisa kojima bi se primanja policajaca i uposlenih u organima uprave ovog kantona izjednačila s primanjima njihovih kolega u drugim dijelovima Federacije BiH.

Pred zgradom Skupštine i članovi Koordinacije sindikata budžetskih korisnika bili su prije dolaska poslanika. Ponovili su zahtjeve – da se što prije usvoji Zakon o plaćama. 

Eventualnim usvajanjem zakona, budžetski korisnici iz ovog kantona bili bi izjednačeni s kolegama iz drugih dijelova Federacije, ali u tom slučaju, poručuju iz Vlade, kantonalni budžet bio bi dodatno opterećen za četiri miliona maraka. No, Vlada ima i dodatni problem, jer koalicioni partneri nemaju iste stavove o usvajanju zakona o plaćama. To se dalo naslutiti i po obraćanjima predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti okupljenim prosvjednicima. 

Zaključak je da vlada još nije spremna zakone uputiti u parlamentarnu procedure jer novca za implementaciju nema. Na sindikatima je da biraju: vjerovati u nešto što je u ovom trenutku nerealno ili pak prihvatiti trenutno stanje i svoju šansu tražiti u nekim boljim vremenima. U suprotnom, štrajkovi su neminovni, a njihov ishod neizvjestan.

(federalna)
Category: Goražde | Views: 380 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus