Main » 2009 » Oktober » 25 » Radijacija na Drini
14:09
Radijacija na Drini


Odlagalište šljake iz visokih peći prijeratne Fabrike azotnih jedinjenja "Azot" Vitkovići emitira povećano radioaktivno zračenje.

Ovu informaciju Upravi za inspekcijske poslove BPK Goražde prijavili su radnici d.o.o. "Janjina" i jedne slovenske firme, koji su sasvim slučajno izvršili mjerenja i na ovom lokalitetu. Naime, oni su nakon kontrole nivoa zračenja tereta sekundarnih sirovina koji je trebao biti otpremljen u Sloveniju, nekoliko stotina metara dalje od pregledane lokacije došli do zabrinjavajućeg otkrića.

Programiran aparat

Bili su posebno oprezni pri mjerenjima, imajući u vidu iskustva s aferom u vezi s odlagalištem radioaktivne šljake u tvornici "Jugovinil" u Hrvatskoj, gdje su neki od inspektora radili.

- Posjedujemo aparat koji je programiran da alarmira na teret čiji nivo zračenja ne bi mogao prijeći međudržavnu granicu. Granična vrijednost na našem instrumentu je 140, a mjerenjima smo utvrdili da je na pojedinim mjestima na samom odlagalištu, ali i u polju pored Drine koje stanovnici obrađuju, veća od 340 jedinica! - kazao nam je jedan od radnika slovenske kompanije zadužen za kontrolu tereta.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove BPK Mithat Hadžiomerović, čiji su inspektori odmah izašli na teren, pojasnio je "Dnevnom avazu" da u ovom slučaju inspekcijske službe nemaju nikakvih nadležnosti, te da je o svemu obaviješten Zavod za javno zdravstvo BPK.

Direktor Zavoda Ibrahim Jahić i kantonalni ministar zdravstva Demir Imamović potvrdili su nam da je informacija o postojanju indicija o povećanoj radiaktivnosti proslijeđena Zavodu za javno zdravstvo FBiH, pošto Goražde ne posjeduje ni opremu, a ni stručnjake koji bi provjerili vrijednosti radioaktivnosti.

Centar za zaštitu

Ministar Imamović navodi da očekuje upute Federalnog zavoda o proceduri koju je potrebno provesti da bi njihovi eksperti izašli na teren. U Zavodu ističu da su mjerenja vršena instrumentom koji nije bio kalibrisan, te da će o eventualnom angažmanu Centra za zaštitu od zračenja javnost biti na vrijeme informirana. Kada će to biti, nije nam odgovoreno.

Ne osjećaju se sigurno

Vlasnik "Janjine" Šaćir Raščić kaže nam da se ne osjeća sigurno, jer u blizini sumnjive šljake svaki dan radi sa svojim radnicima.

- Vjerujem da su ta mjerenja tačna, jer se tim instrumentom vrši kontrola pošiljki za zemlje EU - navodi Raščić.

 Predložiti plan sanacije

Predsjednik MZ Zupčići Adnan Zupčić kazao nam je da se stanovnici ovog dijela općine već decenijama bave poljoprivredom i da do sada nisu imali nikakvih posljedica.

- Potrebno je da stručnjaci izađu na teren i predlože plan sanacije i zbog građana i zbog poljoprivrede, ekologije, rijeke Drine i nacionalnog spomenika koji se nalazi na ovom lokalitetu - mišljenja je Zupčić.


(Dnevni Avaz)


Category: Goražde | Views: 529 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus