Main » 2011 » June » 13 » Radnica „Ginexa“ se oporavlja: Samiji jedina želja da se vrati djeci i mužu
17:00
Radnica „Ginexa“ se oporavlja: Samiji jedina želja da se vrati djeci i mužu


Majka dvoje maloljetne djece u eksploziji izgubila lijevu šaku i dio desnog palca
Samija Bičo, 32-godišnja radnica koja je 2. juna ove godine teško povrijeđena u eksploziji u goraždanskom preduzeću namjenske proizvodnje „Ginex", s Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a prebačena je na Ortopediju.

Smrskana šaka

Iako je u eksploziji zadobila višestruke povrede po tijelu i život joj je bio ugrožen, Samija je zahvaljujući sarajevskim ljekarima na putu da se oporavi. Nažalost, lijeva šaka, koja je potpuno bila smrskana u eksploziji, morala je biti amputirana. Postojala je sumnja da će joj potpuno biti amputiran i desni palac.
Operativnim zahvatom koji su obavili prof. dr. Ismet Gavrankapetanović i njegov tim spašeno je više od pola prsta.
Naša ekipa jučer je posjetila Samiju na Klinici za ortopediju i traumatologiju. Pored bolesničkog kreveta zatekli smo njenog supruga Bahrudina i osmogodišnju kćerku Emilu. Dvogodišnji sin Bekir ostao je kod familije u Goraždu.
- Pokušavam se sjetiti šta se tačno desilo, ali teško. Sjećam se da sam ponijela teglu sa smjesom i da je onda eksplodiralo - kaže Samija.

Posjeta kolega

Dodaje da se osjeća dobro i da je zadovoljna s obzirom na stanje u kakvom je bila. Kaže da će desna ruka imati normalnu funkciju.
- Jedina mi je želja da se oporavim i vratim svojoj djeci i mužu. Iz „Ginexa" su mi dolazili u posjetu, a bili su i u našoj kući u Goraždu. Zaista su bili korektni - ističe Samija.
Njen suprug je nezaposlen. Radi privatno kada uspije naći neki angažman. Porodica je živjela od Samijine plaće i povremene Bahrudinove zarade.

- Ne znamo šta će dalje biti. Najvažnije je da je Samija živa. Svašta je moglo biti kaže Bahrudin.
Hrabra pacijentica

Doktor Edin Kulenović bio je dežurni na KUM-u sarajevske bolnice kada je iz Goražda transportovana Samija.
- Samija je hrabra pacijentica. Sve je stoički podnijela. Dovezena je u teškom stanju, s povrijeđenim rukama, povredama po tijelu... Sve što se moglo uraditi mi smo uradili. Pacijentica trenutno nosi fiksator, jer ima i lomove na ruci - kaže dr. Kulenović, dodajući da bi Samija iduće sedmice mogla biti puštena kući. 

(Dnevni Avaz)
Category: Razno | Views: 503 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus