Main » 2014 » Maj » 14 » Raste vodostaj rijeke Drine i drugih rijeka na području BPK-a Goražde
17:06
Raste vodostaj rijeke Drine i drugih rijeka na području BPK-a Goražde

Zbog izljevanja rijeka i potoka iz korita, područje općine Pale-Prača još je najugroženije područje u ovom dijelu BPK Goražde.

Prema izjavi direktora Kantonalne uprave Civilne zaštite Rama Živojevića koju je dao za Radio Goražde , najkritičnija situacija je u mjestu Lunje, gdje je vodom okruženo desetak objekata, u neke podrumske prostorije voda je već ušla, obavljeno je i izmještanje stoke iz ugroženih objekata, dok evakuacije stanovnika do sada nije bilo.

Cijeloj situaciji je doprinijelo povećanje vodostaja brojnih potoka te same rijeke Prače, a usljed velikih bujica došlo je i do začepljenja propusta i šahtova, što je dovelo do plavljenja.

Na lokalnom putu Prača-Brdarići prijeti opasnost od odrona velike stijene, pa je zbog toga ovaj putni pravac zatvoren za saobraćaj do daljneg.

Osim stambenih te stajskih objekata pod vodom su i brojna poljoprivredna imanja. Već od jutros ekipe Civilne zaštite, komunalnog preduzeća, vatrogasci i mještani su na terenu i poduzimaju mjere kako bi se izbjegle teže posljedice – kazao je Živojević dodajući da su stanovnici u ovom dijelu BPK Goražde, s obzirom na ranija iskustva, spremno dočekali novonastalu situaciju.

Na području općine Goražde mašine su na terenu i rade na raščišćavanju nanosa sa kolovoza i pročišćavanju vodopropusta.

Iz Operativnog centra Civilne zaštite BPK Goražde potvrđeno nam je da je u Općini Goražde vodostaj rijeke Drine u stalnom porastu i u 13 sati iznosio je 154 cm. U porastu je i vodostaj Podhranjenskog potoka.

U naselju Zupčići došlo je do izlijevanja Zupčićkog potoka na regionalni put Goražde-Čajniče i nanosa po kolovozu sitnog materijala.Ovaj putni pravac je prohodan za odvijanje saobraćaja.

U naselju Podhranjen iznad putnog pravca Goražde-Podhranjen došlo je do pojave manjeg klizišta koje ne ugrožava stambene objekte kao ni putni pravac.

Usljed začepljenja odvoda došlo je i do izlijevanja Osaničke rijeke u naselju Brzača u MZ Faočići što je dovelo do prekida u saobraćanju na putnom pravcu Ilovača – Brzača – Orahovice.

U naselju Mravinjac na ušću rijeke Ocke u Drinu došlo je do podravljanja obale pri čemu je ugrožen jedan stambeni objekat.

Na području općine Foča-Ustikolina trenutno stanje je stabilno.
Vodostaj rijeke Koline i manjih pritoka je u porastu i trenutno ne prijeti izljevanju i plavljenju stambenih objekata kao ni imanja.

(bpkg.gov.ba)

Category: Goražde | Views: 400 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus