Main » 2014 » Maj » 3 » Ratni veteran Sudo Forto uspiješni proizvođač hrane
19:04
Ratni veteran Sudo Forto uspiješni proizvođač hrane

Po povratku s liječenja u Švedskoj 1998. godine, Goraždanin Sudo Forto imao je jedan plastenik ispred kuće u Hubjerima. Danas ih ima 13, a sa skoro 2.000 kvadrata prve količine krastavca, jagode, mladog krompira i kupusa već su na tržištu. 

Dobio papire

Jedan od najvećih proizvođača hrane u Bosanskopodrinjskom kantonu na skoro pet dunuma zasadio je ječam, na dva pšenicu, tri dunuma su pod lukom, sije po tonu krompira, bavi se voćarstvom, ima tri krave, dvadesetak košnica pčela... 

Dva puta je ranjavan u ratu, četiri godine proveo je na liječenju u Švedskoj, ali se na život bez Bosne i Drine nije želio navići.

– Bio sam dobio papire da ostanem, ali nije to moj život. Bez roditelja, raje, mnogo toga ti nedostaje tamo. Vratio sam se i nisam znao šta da radim. Uz majku sam pomalo počeo i onda te ovaj posao veže da ideš dalje – kaže Forto.

Hubjeri su najplodniji dio općine Goražde, a Sudo je jedan od nekolicine registriranih poljoprivrednih proizvođača iz ovog mjesta. Razliku u kvalitetu osjetit će samo onaj ko proba domaći proizvod i uporedi ga s onim “drvenim” iz uvoza. 

Podsticaji kasne, ali se Forto ne žali i zadovoljan je podrškom Kantonalnog ministarstva. Dodaje kako bi se dosadašnja politika podrške poljoprivredi mogla i promijeniti te da bi se, umjesto novca, poljoprivrednicima trebalo pomoći dodjelom sjemenskog materijala i nafte, naprimjer. 

Nove brige

Posla je mnogo, a svaka suša, vjetar, grad ili dugotrajnija kiša, kao ovih dana, donose nove brige. 

- Radno vrijeme nikad se ne zna. Vjetar puhne – zatvaraj plastenike, kad ugrije – otvaraj... Baš je zahtjevno, ne znaš kad je dan, a kad noć, ali ja stignem. Mene uvijek ima i u gradu, na kafi, u ribolovu, na motoru. Ne bih se mijenjao ni za Njemačku – kaže Sudo Forto.

Osmijeh na nepravdu  

Neizvjestan put prošao je Forto nakon teškog ranjavanja u opkoljenom Goraždu. Na svaku nepravdu danas odgovara osmijehom. 

- Kad sam posljednji put išao na reviziju, doktor me je pitao zašto imam tako mali procent invalidnosti. Odgovorih mu, zato sam tu, da mi to povećate. Kaže, mi ovdje smanjujemo, a ne dižemo procente. Stomak mi razvaljen, imam plastiku unutra, ruke izlomljene, usta, obje noge, a dali su mi 40 posto invalidnosti i 50 KM mjesečno. Nisam se ni bunio – ističe Forto.

(Avaz)

Category: Razno | Views: 531 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus