Main » 2013 » Januar » 9 » Reprogramiranje duga po kreditu MMF-a trenutno najpovoljnije rješenje za BPK Goražde
21:41
Reprogramiranje duga po kreditu MMF-a trenutno najpovoljnije rješenje za BPK Goražde

U današnjoj izjavi za medije, ministar za finansije Alem Mujković govorio je o rezultatima nedavno održanog sastanka u Federalnom ministarstvu za finansije na kojem je razgovarano o rješavanju statusa  kredita MMF-a kojeg je Federacija, u okviru III tranše Standby aranžmana, dodijelila Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde dodijeljena su sredstva u iznosu od 8.700.000 KM, a dug po ovom kreditu, sa kamatama i troškovima, tenutno iznosi oko 9.360.000 KM.

- Obzirom da do sada ništa nije otplaćivano dobili smo određeni zahtjev od Federalnog ministarstva za finansije da reprogramiramo obaveze. Nastojali smo da vidimo i da se informišemo o mogućnostima koje nam stoje na raspolaganju kako bi, na neki način, teret otplaćivanja tog kredita ili dijela kredita prebacili na Federalno ministarstvo finansija, obzirom da smo mi neodrživ kanton – kazao je ministar Alem Mujković.

Iako bi najpovoljnije rješenje za Bosansko-podrinjski kanton bilo da Federacija preuzme otplatu cjelokupnog kredita, kao jedino moguće trenutno rješenje nameće se reprogramiranje duga po ovom kreditu.

Prema riječima resornog ministra, takav prijedlog trebao bi biti ponuđen na usvajanje Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

- Prvi korak koji mi treba da poduzmemo jeste da reprogramiramo postojeći kredit, pošto nam je to već ponuđeno i to je trenutno rješenje ove situacije. Međutim, mi svakako ne smijemo zaustaviti naše aktivnosti vezano za rješavanje kredita jer kad bi Kanton preuzeo obavezu vraćanja tog kredita to bi zaista bilo veliko opterećenje – istakao je danas resorni ministar.

(bpkg.gov.ba)
Category: Goražde | Views: 259 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus