Main » 2014 » April » 14 » Selim Trgo iz Goražda: Bolestan i izmučen želi samo kupatilo
19:00
Selim Trgo iz Goražda: Bolestan i izmučen želi samo kupatilo

U zakonima BiH postoji bezbroj paragrafa zbog kojih Selim Trgo iz Goražda ne može dobiti čak ni kupatilo, ali niti jedan koji bi mu bar u poznim godinama olakšao život. Nakon tri operacije u posljednjih šest mjeseci kreće se na štakama. Dok je mogao raditi, pomoć nije ni tražio, a danas proživljava dramu.  

Pogibija djece

Do rata je živio u Čajniču, nekoliko dana proveo u gradu iz kojeg su Bošnjaci već bili protjerani, a potom izbjegao u Pljevlja, gdje je u kući Medžlisa Islamske zajednice živio do 1995. Supruga Tima i djeca otišli su za Njemačku. Sa prvom grupom izbjeglica, u pratnji tadašnjeg IFOR-a, 20. avgusta 1995. stigao je u Goražde. Porodici je javio da će biti na novoj adresi. 

- Prošlo je možda 20-ak dana kada mi javiše da su mi došla djeca. Ja ne mogu da vjerujem, kako će doći iz Njemačke. Došli su u četvrtak, kod mene bili u petak, u subotu krenuli za Njemačku nazad. Negdje tamo iza Tuzle udes je bio i oboje mrtvo. S njima su bili moji šura i njegova kćerka te tetić. Sve petero je ostalo mrtvo na licu mjesta - s bolom govori Selim. 

Sin Miralem imao je 22, a kćerka Amela 20 godina. Supruga Tima ostala je u Sarajevu, ali nakon pola godine je nestala. 

- Niko ne zna ništa, samo je nestala. Tražio sam, preko policije, ni do danas niko ništa ne zna. Proglasili su je mrtvom - dodaje Selim. 

Sve rukama 

U Čajniču, gradu bez Bošnjaka, nije želio živjeti. Kuću je prodao u bescjenje, da bi u naselju Bare u Goraždu kupio zemlju i počeo gradnju novog doma koja traje već deset godina. U međuvremenu se oženio i danas živi sa suprugom Suvadom i sinom kojem je ponovo dao ime Miralem, a 29 KM dječijeg doplatka jedini je prihod tokom mjeseca. Porodica živi u jednoj sobi, nema kupatila i koristi poljski WC.

- Dok sam mogao nešto raditi, sve sam radio svojim rukama. Prvo zaradi da kupiš materijal pa ugrađuj. Evo sam pao, više ne mogu da maknem. Tri operacije sam imao za šest mjeseci. Operirao sam vene, aneurizmu, imao začepljenje crijeva, sav sam isječen. Da mi je bar kupatilo završiti, da se dijete i ja imamo gdje okupati - kaže Selim Trgo.

Trgo je heroj

Prema riječima Esada Šube, predsjednika MZ Goražde 3, Selim Trgo je heroj koji se vlastitim radom borio za egzistenciju, ali dalje ne može sam. 

- Ovaj čovjek je heroj. Obolio je zato što su mu njegove ruke i civare jedina mehanizacija. Svi kažu kako nema pravo na ovo ili ono, te nije demobilisani borac, te nije povratnik, uvijek se nađe neki razlog da se odbije. Papirologija je velika prepreka za ljude kao što je Selim - ističe Šubo.

(Avaz)

Category: Razno | Views: 493 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus