Main » 2013 » Januar » 16 » Sjećanje na sve poginule pripadnike Armije R BiH sa prostora Bosansko-podrinjskog kantona
21:05
Sjećanje na sve poginule pripadnike Armije R BiH sa prostora Bosansko-podrinjskog kantona

O  rješavanju tehničkih problema i o nastavku realizacije projekta Sjećanje na sve poginule pripadnike Armije R BiH sa prostora Bosansko-podrinjskog kantona, koji realizuje Organizacija porodica šehida i poginulih boraca u saradnji sa Radio- televizijom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, razgovarao je danas ministar za boračka pitanja Osman Subašić sa predsjednikom Organizacije Admirom Osmanspahićem i v.d. direktorom  Kantonalne televizije Ernadom Metajem.

Ovaj projekat, kako je danas istaknuto, realizuje se već četiri mjeseca i od velikog je značaja. Realizuju ga Ministarstvo za boračka pitanja i Organizacija porodica šehida i poginulih boraca tako što kroz program RTV BPK Goražde objavljuju sjećanje na poginule pripadnike Armije Republike BiH koji su svoje živote dali u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 92-95.

Prema riječima ministra za boračka pitanja, Vlada BPK Goražde odobrila je sredstva za realizaciju ovog projekta, ali je Organizacija porodica šehida i poginulih boraca dva puta aplicirala sa istim projektom što je stvorilo određene tehničke probleme prilikom finansijske realizacije ovog projekta.

„Mi trenutno imamo malih tehničkih problema, ali te probleme ćemo prevazići u narednom periodu i sredstva će sigurno biti uplaćena u narednih nekoliko mjeseci. Realizacija ovog projekta je dug cijelog Goražda, svih građana i ove Vlade  prema poginulim braniteljima, a cilj nam je da se izdvoje i prikupe svi podaci o imenima, prezimenima, fotografije, da se tačno zna gdje i kada su poginuli, da svi znamo zbog čega su poginuli, a to je braneći ove prostore, i niko nema pravo zaustaviti ovaj projekat. Mi ćemo ga sigurno podržati, samo ćemo tražiti da se on proširi, da se ubaci što više podataka kako bi se u nekom narednom periodu izdala monografija, da sva djeca, sad i ubuduće, mogu vidjeti ko je to poginuo braneći ovu zemlju i stvarajući našu slobodu"- riječi su ministra za boračka pitanja Osmana Subašića.

Prema riječima v.d. direktora RTV BPK Goražde Ernada Metaja, Kantonalna televizija je u svom programu otvorila prostor za emitovanje četiri puta dnevno sjećanja na branitelje koji su na taj dan poginuli.

 „Mislimo da je to vrlo važan projekat, prije svega, institucija vlasti, udruženja, a na neki način i svih građana, da odaju počast onima koji su svoj život dali za odbranu ovih prostora. S druge strane, generacijama koje dolaze dajemo pouku o svemu onome što se dešavalo u tom periodu. Ja želim da kažem da novac nikada nije bio prioritet ovoga projekta i mi smo to pokazali. Projekat će se nastaviti nastaviti i u 2013.godini i vjerujemo da će resorno Ministarstvo i Vlada naći razumijevanja da to bude dugotrajan proces i da se nikada ne prekine sjećanje na te ljude"-kazao je v.d. direktora RTV BPK Goražde Ernad Metaj.

Predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Admir Osmanspahić pozvao je ovom prilikom sve članove da se jave u prostorije udruženja, dostave fotografije poginulih boraca, te da ujedno isprave eventualne pogreške u datumu i mjestu njihove pogibije.

(bpkg.gov.ba)
Category: Goražde | Views: 314 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus