Main » 2013 » Maj » 23 » Skupština BPK Goražde nije glasala o povjerenju kantonalnoj Vladi
18:01
Skupština BPK Goražde nije glasala o povjerenju kantonalnoj Vladi


Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj sjednici nije glasala o povjerenju kantonalnoj Vladi. Iako prvobitno planirana, ova tačka je skinuta s dnevnog reda današnje sjednice. Desilo se to na prijedlog poslanika ...

 ... Redža Ćurovića (BPS) i Suada Došla (SDP), čiji je prijedlog da se ova tačka skine s dnevnog reda te da se Skupština uopće ne izjašnjava o povjerenju Vladi podržalo 13 poslanika, devet je bilo protiv dok su tri poslanika bila suzdržana.

Uprkos intervencijama poslanika iz SDA i Stranke za BiH koji su smatrali da se ovakvim stavovima krši Poslovnik o radu Skupštine koji kaže da se, ukoliko se ne usvoji Izvještaj o radu Vlade, mora izjašnjavati o povjerenju, predsjedavajući Skupštine Suad Došlo (SDP) konstatirao je da je ishod glasanja potvrdio da aktuelna Vlada ima povjerenje i podršku Skupštine.

On je dodao da se opozicija, ukoliko smatra da je prekršen Poslovnik o radu, može obratiti Ustavnom sudu ili intervenirati na neki drugi način.

Inače, o povjerenju trećem po redu sazivu izvršne vlasti u BPK Goražde danas se trebalo izjašnjavati na prijedlog poslanika iz SDA, a nakon što na sjednici Skupštine 8. maja nije usvojen izvještaj o radu Vlade za prošlu godinu.

Na današnjoj sjednici Skupštine, koja još uvijek traje, uz određene amandmane usvojen je prijedlog Zakona o spriječavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama u BPK Goražde.

Poslanici su usvojili i Odluku o utvrđivanju javnog interesa za raspolaganje imovinom putem specijalne pogodbe s privrednim društvom "Bekto Precisa" Goražde a koja u industrijskoj zoni Vitkovići planira otvaranje proizvodnih pogona u kojima će uposliti 60 radnika.

(vijesti.ba)

Category: Goražde | Views: 241 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus