Main » 2012 » June » 12 » Spomenici britanskim vojnicima će opet biti postavljeni u Goraždu
20:37
Spomenici britanskim vojnicima će opet biti postavljeni u Goraždu


Prvi susret s našom zemljom, tada mladi britanski kapetan Maurice Evlyn-Bufton, imao je u ratu, kada je 1994. došao u mirovnu misiju.

"Na svakoj zgradi bili su tragovi rata", kaže on opisujući Mostar, koji je bio njegovo prvo odredište. Bio je među 350 britanskih vojnika poslanih u Goražde 1994. i 1995. godine. U toj misiji poginula su četiri britanska vojnika.

Tim vojnicima bila su podignuta dva spomenika, koji su kasnije uklonjeni, ali će ponovo biti postavljeni u srijedu u Goraždu. Evlyn-Bufton ima pomiješane osjećaje u vezi s tim danima. "Sjećam se kako je 155 vojnika došlo na splitski aerodrom sa vojnom opremom, a potom smo smješteni u luksuzni hotel na Jadranu, gdje se većina nas mogla kupati u bazenu, s oružjem i opremom razbacanom okolo. Bila je to slika u kojoj su mladi ljudi uživali na suncu", prisjeća se on u razgovoru za BBC.


No, već sljedeći dan su otišli u Dubrovnik, koji su ranijih godina bombardirali Srbi. U misiji koja će uslijediti u Goraždu poginula su im četiri vojnika - Phillip Armstrong, Martin Dowdell i Chris Turnerost poginuli su u saobraćajnoj nesreći u Goraždu, dok su bili na dužnosti. Ben Hinton je poginuo u drugoj nesreći iste godine.


"Bili smo u takvom okruženju da smo bili svjesni kako su nam životi ugroženi", kaže Evlyn-Bufton


Spomenike poginulim britanskim vojnicima isklesale su bosanske izbjeglice, ali su oni, u skladu s pravilima britanske vojske, prebačeni 2007. godine u Veliku Britaniju, po završetku misije njihovih vojnika u našoj zemlji. Potom su uskladišteni u Gloucesteru, ali je sada grupa volontera i bivših vojnika prikupila 9.000 funti, kako bi spomenici bili vraćeni na svoje originalne lokacije.


"Mislim da je potrebno vratiti te spomenike u čast sjećanja na naše poginule vojnike, ali i na našu misiju kao pripadnika britanske vojske. Zaslužili su to vojnici koji su služili u toj misiji i oni sigurno mogu biti ponosni na svoju ulogu", zaključio je Evlyn-Bufton.


(klix.ba)

Category: Razno | Views: 407 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus