Main » 2015 » Maj » 28 » Stanje sigurnosti u Kantonu zadovoljavajuće
15:53
Stanje sigurnosti u Kantonu zadovoljavajuće

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara i direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač posjetili su danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Na sastanku sa kantonalnim ministrom Nijazom Musićem i komesarom policije Ešefom Hurićem razgovarano je o bezbjednosnoj situaciji na području Bosansko-podrinjskog kantona, međusobnoj saradnji, zakonskoj regulativi i materijalno-tehničkoj opremljenosti policije. Tom prilikom, ozvaničena je donacija jednog službenog vozila koje će Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova staviti na raspolaganje MUP-u BPK Goražde.

Dva  ministarstva i do sada su imala dobru saradnju, koja bi se trebala nastaviti i u narednom periodu, a kako ističe federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, danas su već dogovoreni neki konkretni potezi koje će povlačiti Uprava policije i Kanton.

„Kada je riječ o današnjim razgovorima ne mogu reći da sam zadovoljan, jer u ovom ministarstvu postoje nedostaci, a to je nedostatak finansijskih sredstava u budžetu, opremljenost, a potreban je i novi kadar. Razgovarali smo i oko školovanja novih policajaca na akademiji u Sarajevu, a koji bi poslije ovdje preuzeli dužnost. Iskreno se nadam da ćemo definirati prioritete i u budućnosti biti zadovoljniji kako ovdje u Goraždu, tako i na nivou F BiH. Bitno je da nastavimo ovu koordinaciju aktivnosti. Razgovarali smo o nadležnostima u okviru kantona i Uprave policije F BiH,  oko problema u vezi organizovanog kriminala, nasilnog ekstremizma tako da ćemo u tom pogledu imati što tjesniju i što bolju saradnju- istakao je ministar Čampara.

Ministar Čampara obećao je pomoć federalnog MUP-a u opremanju policije te kazao da će prioritet u dodjeli policijskih uniformi koja bi trebala ovih dana stići za policijske strukture na nivou FBiH osim Orašja imati i Goražde. MUP BPK Goražde trebao bi dobiti i jedno službeno vozilo.

„ Na sastanku je razgovarano o saradnji i operativnom radu na rasvjetljavanju određenih krivičnih djela, ali isto tako bilo je razgovora o materijalno- tehničkoj opremljenosti u našem kantonalnom ministarstvu. Dogovoreni su neki konkretni potezi koji će se poduzeti u narednom periodu, a ono što je evidentno jeste da je već Ministarstvo unutrašnjih poslova F BiH napravilo taj prvi korak i mi smo danas zvanično dobili donaciju. Radi se o jednom službenom motornom vozilu koje će nam biti stavljeno na raspolaganje“- riječi su ministra MUP-a BPK-a Goražde Nijaza Musića.

Današnja posjeta jedna je u nizu redovnih posjeta federalnog ministra unutrašnjih poslova i direktora Federalne uprave policije kantonima u Federaciji BiH, ciljem upoznavanja sa aktuelnom situacijom u ministarstvima unutrašnjih poslova.

 

 

bpkg.gov.ba

Category: Goražde | Views: 140 | Added by: gorazde
comments powered by Disqus